Zobozdravnik naj bi pacientki med posegom prijel roko in jo položil na svoje golo spolovilo. Foto: Reuters
Zobozdravnik naj bi pacientki med posegom prijel roko in jo položil na svoje golo spolovilo. Foto: Reuters

Časopisa Večer in Dnevnik razkrivata nov primer domnevnega spolnega nadlegovanja kar dveh pacientk, sicer sester dvojčic. V zadevo naj bi bil vpleten zobozdravnik mariborskega zdravstvenega doma, ki je že pravnomočno obtožen spolnega nadlegovanja, nepravnomočno pa mu očitajo celo posilstvo.

Vse se je dogajalo leta 2016, ko je danes 33-letna ženska zaradi zobobola obiskala zobozdravnika v Novi vasi. Med puljenjem zob se je zdravnik začel otipavati, nato pa naj bi njeno roko položil na svoje spolovilo. Med drugim naj bi ji dejal, naj se sleče. V šoku je zapustila ambulanto in o dogajanju po telefonu obvestila svojo sestro dvojčico ter podala prijavo na policijo. Ko je stekla preiskava, pa je sledil nov šok. Sestra ji je namreč zaupala, da je z omenjenim zobozdravnikom imela še hujšo izkušnjo. V njenem primeru naj bi šlo celo za posilstvo. "To se mi zdi nekaj tako nezaslišanega, groznega, če je res, da tega enostavno ne morem komentirati," je o primeru dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Obtoženi je v preiskavi očitke zanikal, a so ga kriminalisti zaradi utemeljenih sumov kazensko ovadili. Danes pa bi moral sesti na zatožno klop, a se to ni zgodilo. Z zadevo je odvetnica lani seznanila tudi njegovega predstojnika, ki pa vodstva doma o tem ni obvestil. "Ker je, kolikor vemo, samo poklical, zaradi te neuradne informacije, je poklical dotičnega zobozdravnika in on mu je zatrdil, da to ne drži, da so te obtožbe kakor koli lažne, in je ocenil, da se iz tega ne more narediti neki uradni pregon," je dejal strokovni direktor ZD-ja Maribor Danilo Maurič.

Nov primer spolnega nasilja pri zdravnikih

To, da je zobozdravnik še naprej delal s pacienti, je, tako predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik, šokantno in nesprejemljivo: "In sem prizadeta in bomo tudi njegov primer dali na prvo sejo odbora za pravno-etična vprašanja." Čebašek Travnikova pa se boji, da je takih primerov več in da žrtve ne spregovorijo. "Ne spregovorijo, pa tudi tisti, ki so vedeli za žrtve, bi lahko prijavili ravnanja zdravniški zbornici, vsekakor pa tudi organom pregona."

V zdravstvenem domu so sicer že sprožili izredni strokovni nadzor, glede na ugotovitve pa bodo tudi ustrezno ukrepali. Z okrožnega državnega tožilstva so medtem sporočili, da bo glavna obravnava proti zobozdravniku potekala za zaprtimi vrati, saj gre za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost.