Sodnico je neznani storilec napadel in hudo poškodoval v neposredni bližini njenega doma. Foto: Televizija Slovenija
Sodnico je neznani storilec napadel in hudo poškodoval v neposredni bližini njenega doma. Foto: Televizija Slovenija

"Edino, kar bom povedala o naši družini, je, da A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen. To je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršno koli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč," je prek hčerke sporočila sodnica, ki se zaradi posledic brutalnega napada 16. junija še vedno zdravi v mariborski bolnišnici.

Dodala je, da je ovadbo podala zoper neznanega storilca, in ne zoper A. H. Policiji je 27. junija povedala, da se počuti ogroženo, vendar "od A. H., temveč od neznanega storilca kaznivega dejanja, zoper katerega je podana kazenska ovadba".

"Želim da se preneha objavljanje neresnic"

Kot je še sporočila, ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja, saj se A. H. ne boji. "Ohranjal me je pri zavesti, ko sem se borila za življenje. Glede na navedena dejstva želim, da se nemudoma preneha pisati in objavljati neresnice, saj te ustvarjajo negativno mnenje in posledično dolgoročno škodijo meni in moji družini," je še sporočila sodnica.

Sodnica mariborskega okrožnega sodišča je bila tarča napada v nedeljo, 16. junija, malo po polnoči pred domačo hišo v mariborski mestni četrti Pekre. Zaradi hudih poškodb se še vedno zdravi v bolnišnici.

Policijska uprava Maribor je sporočila, da razumejo, v kakšnem položaju se trenutno nahaja oškodovanka, vseeno pa ne nameravajo polemizirati s člani njene družine ter komentirati razmer v družini in razlogov, ki so pripeljali do današnje izjave. Ob tem od oškodovancev in oseb, ki bi policiji lahko dali koristne informacije v povezavi s kaznivim dejanjem, pričakujejo tvorno sodelovanje v preiskavi in ne preko medijev. Kot so dodali, so kaznivo dejanje poskusa umora obravnavali resno, hitro in z vsemi možnimi resursi in ukrepi, ki jih imajo na razpolago. Z izvedbo različnih ukrepov in procesnih opravil so utemeljili sum, da je kaznivo dejanje storila določena oseba, vendar pa je mariborsko okrožno državno tožilstvo, ki je usmerjalo predkazenski postopek, ocenilo, da zbrani dokazi sicer utemeljujejo sum, a ne v zadostni meri, da bi osumljenega privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Policija je zoper osumljenca podala kazensko ovadbo in zaradi zagotavljanja varnosti oškodovanke zoper osumljenca odredila tudi ukrep prepovedi približevanja, ki sodno ni bil potrjen, zato še vedno izvajajo ukrepe v okviru svojih zakonskih pooblastil, s katerimi zagotavljajo varnost oškodovanke. Pri preiskavi pa bodo vztrajali z izvajanjem zakonskih pooblastil na podlagi zakona o kazenskem postopku in pravil kriminalistične stroke ter nadgrajevali dosedanje ugotovitve, ki potrjujejo motiv storitve iz zasebnega življenja oškodovane osebe.

Kriminalisti ovadili partnerja

Napad je sprožil številne odzive v javnosti, saj so se pojavila ugibanja, da je bil povezan z njenim sodniškim delom. Policija je preiskovalne postopke vodila tako v smeri sodničinega poklicnega dela in zasebnega življenja. Kriminalisti so po obširni preiskavi nato 24. junija vložili kazensko ovadbo zoper sodničinega partnerja, saj so prepričani, da je bil napad povezan z njenim zasebnim življenjem.

Tožilstvo zoper osumljenca ni predlagalo pripora, zato mu je policija izrekla ukrep prepovedi približevanja. Na podlagi pritožbe pa je preiskovalna sodnica slovenjgraškega sodišča ta ukrep razveljavila, ker je menila, da zanj niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Njeni odločitvi je pritrdil tudi zunajobravnavni senat okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu.

Pretepena sodnica ovadila neznanega storilca