Našli so ga v Soči pri kraju Otona. Foto: MMC RTV SLO
Našli so ga v Soči pri kraju Otona. Foto: MMC RTV SLO

Večdnevna iskalna akcija v Soči je naposled obrodila sadove - našli so truplo, glede na okoliščine pa menijo, da gre za 21-letnega avstrijskega kajakaša, ki je izginil v soboto. Ponesrečenega avstrijskega kajakaša so iskali že peti dan, v akciji pa je vsak dan sodelovalo okrog 30 članov različnih reševalnih služb in policije.
Območje med Trnovim ob Soči in Kobaridom so preiskovali tudi s podvodno kamero, saj je na tem odseku reka zelo nevarna, reševalci pa so morali poleg zahtevnega reševanja paziti tudi na lastno varnost, je povedal vodja odnosov z javnostjo na Policijski upravi Nova Gorica Dean Božnik.

21-letnik se je med spustom v soboto okoli 17.45 sredi brzic, večjih skal in večjim tolmunom prevrnil, vodni tok pa ga je potegnil globoko pod vodo, kjer je ostal ukleščen pod večjo skalo. Reševalci so na dan nesreče iz vode potegnili prazen kajak iz večjega tolmuna, pozneje pa so našli še veslo ponesrečenca. Nesreča se je zgodila na koncu nevarnega odseka (tako imenovanega katarakta), po katerem je plovba sicer prepovedana.

Reka je an tem delu zelo zahtevna
Reka Soča je na tem delu nepredvidljiva, pojasnjuje nekdanji vrhunski kanuist in trener v Kajak klubu Soške elektrarne Nova Gorica Dejan Stevanovič: "Ta del Soče med Trnovim in Kobaridom kajakaši imenujemo proga presenečenj, saj nikoli ne veš, kakšne so razmere. Te se zelo hitro spreminjajo, k čemur pripomorejo večje ali manjše količine vode v strugi reke, veje ali drugi pogoji."

V tem delu veslajo le tisti, ki izredno dobro poznajo razmere na Soči in so vrhunski veslači, zato je tu prepovedana plovba. Oznake s prepovedjo so postavljene povsod, zato Stevanovič dvomi, da jih ponesrečeni kajakaš in njegov kolega ne bi videla.

Podobna nesreča se je zgodila lanskega marca, ko se je na istem odseku reke Soče pri Otoni prevrnil eden izmed štirih nemških kajakašev. Kljub hitri pomoči njegovih kolegov je bil padec iz kajaka usoden za 31-letnega Nemca.