Poleg Boška Šrota so kaznivih dejanj pri preprodaji delnic Istrabenza obtoženi še Igor Bavčar, Nastja Sušinski, Bahtijar Bajrović in Branko Lipovec. Foto: BoBo
Poleg Boška Šrota so kaznivih dejanj pri preprodaji delnic Istrabenza obtoženi še Igor Bavčar, Nastja Sušinski, Bahtijar Bajrović in Branko Lipovec. Foto: BoBo
Novo pričanje v zadevi Istrabenz

Tako so po Groznikovih navedbah leta 2007 v KD Skladih ugotovili, da so delnice Istrabenza podcenjene, in so se zato odločili za nakupovanje delnic. Kmalu zatem so v Istrabenzu začeli poizvedovati, zakaj KD Skladi kupujejo njihove delnice, in jih začeli prepričevati, naj prenehajo nakupovati, je povedal Groznik.

Groznik je še dodal, da se je s predstavniki KD Skladov sestal nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski in jih prepričeval, da delnice Istrabenza niso toliko vredne. V Istrabenzu so bili tudi pripravljeni odkupiti njihove delnice, pri čemer je bil kupec Pivovarna Laško, v KD Skladih pa so delnice nato prodali, saj niso želeli deleža v družbi, kjer menedžerji ne delajo v dobro lastnikov, je še dejal Groznik in sklenil: "Mislim, da so jo naši varčevalci izredno dobro odnesli."

Šrot: Prodajo svetoval član uprave
Nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot je v svojem zagovoru dejal, da mu je sporno prodajo svežnja delnic Istrabenza priporočil nekdanji član uprave Robert Šega. On naj bi danes na sojenju tudi pričal, vendar je bilo njegovo zaslišanje danes odpovedano, saj je postopek zoper nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega še vedno izločen.

Šrot je v zagovoru dejal, da je bila Pivovarna Laško daljše obdobje v izgubi, zato je leta 2006 Šega predlagal prodajo 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, leto pozneje naj bi Šrot tako izvedel, da se za nakup zanima družba Mikrotrust, s katero so nato sklenili opcijsko pogodbo.

Dva izmed obtoženih že priznala krivdo
Toda tožilstvo obtoženim očita, da so v tem obdobju storili kazniva dejanja, do katerih naj bi prišlo med preprodajo omenjenega deleža. Tega je Pivovarna Laško najprej za 23 milijonov evrov prodala hčerinski družbi Plinfin, nato pa je pivovarna družbo Plinfin prodala za 7500 evrov družbi Sportina. Sportina je nato za 24,9 milijona evrov delež prodala podjetju Microtrust, ki je še isti dan delež prodal Pom-investu po podvojeni ceni.

Poleg Šrota so kaznivih dejanj pri preprodaji delnic obtoženi še nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksima Holdinga Nastja Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović in odvetnik Branko Lipovec. Zadnja sta v torek že priznala krivdo za kaznivo dejanje ponarejanja listine oziroma pomoči pri ponarejanju listin.

Novo pričanje v zadevi Istrabenz