V Brdih skoraj ne mine seja občinskega sveta, da ne bi svetniki opozarjali na problematiko, povezano s prepovedanimi drogami. Foto: EPA
V Brdih skoraj ne mine seja občinskega sveta, da ne bi svetniki opozarjali na problematiko, povezano s prepovedanimi drogami. Foto: EPA

Novogoriški policisti priznavajo, da je statistika eno, dejansko stanje pa nekaj drugega. Primerov je več, vendar tudi zaradi kadrovske podhranjenosti ne morejo preganjati manjših preprodajalcev in uživalcev, saj so osredotočeni na večje združbe.

V Brdih skoraj ne mine občinska seja, da ne bi svetniki opozarjali na problematiko, povezano s prepovedanimi mamili. Uživanje substanc naj bi potekalo tudi v mladinskih sobah, ki jih ima briška mladina na voljo skoraj v vsaki vasi. Komandir Sead Jušić pri tem opozori, da policisti ne morejo vstopati v prostore, ki so zaprti za javnost.

"Mladinski klubi so zaprtega tipa, namenjeni določeni mladini ali članom kluba. Dejstvo je, da zaznavamo informacije, da se tam dogajajo tudi določene nedovoljene reči. Vendar menim, da bi lahko s partnerskim sodelovanjem z lokalno skupnostjo izvedli določene ukrepe, da bi se to zmanjšalo oziroma omejilo."

Jušić je zato pozval občane, naj pokličejo policijo, če opazijo dogajanje, povezano z uživanjem ali preprodajo prepovedanih mamil.

"Z vidika prepovedanih drog je stanje statistično ugodno. Vendar se zavedamo, da je sivo polje, ki je manj vidno, tudi prisotno. Za marsikatero zadevo razpolagamo z informacijo, kaj se dogaja, in zato se izvajajo določeni ukrepi, da te zadeve ustrezno sankcioniramo."

Svetnik Silvan Peršolja je zato na zadnji občinski seji menil, da je čas za akcijo, tako policije kot tudi šole.

"Če mora policija narediti svoj načrt, naj zdaj to naredi, če mora šola za izvedbo preventivnih dejavnosti to problematiko vnesti v svoje načrte, je zdaj čas za to. Ker če ne, bo spet eno leto teklo v prazno."

Vodja novogoriškega centra za zdravljenje zasvojenosti, terapevt Miha Kramli, je pojasnil, da uživanje t. i. klasičnih mamil na Goriškem ni v porastu, se pa širi zasvojenost s sintetičnimi mamili. Po navedbah novogoriških srednješolcev je stanje na tem področju katastrofalno.