Trčila sta potniška vlaka. Foto: BoBo
Trčila sta potniška vlaka. Foto: BoBo
18 poškodovanih v železniškem trčenju

Policijska uprava Ljubljana je bila ob 7.45 obveščena o nesreči, v kateri je mednarodni potniški vlak, namenjen proti Kranju, pripeljal iz Ljubljane na postajo Vižmarje, kjer je bil usmerjen na tir, na katerem je že stal potniški vlak, v katerega je nato trčil.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da je bilo v nesreči poškodovanih 18 ljudi, vsi pa so utrpeli lažje poškodbe, predvsem udarnine in odrgnine. V ljubljanski klinični center so sprejeli 10 poškodovanih v nesreči - od tega jih je bilo devet že odpuščenih v domačo oskrbo. Eden izmed poškodovanih je še v zdravstveni obravnavi, a pričakujejo, da bo tudi ta odšel domov. Z reševalnim vozilom so v UKC sicer pripeljali sedem poškodovanih, trije so pozneje prišli sami.

Na kraju nesreče so posredovale reševalne službe in policisti, ki opravljajo ogled kraja in zbirajo obvestila. Preiskava še poteka in bo trajala še nekaj časa. Ko bodo izsledki znani, jih bodo sporočili javnosti. Proga med Ljubljano in Medvodami, ki je bila zaradi trka vlakov zaprta, je zdaj spet odprta in vlaki vozijo normalno.
Odziv Slovenskih železnic
Predstavnik za stike z javnostmi na Slovenskih železnicah (SŽ) Marko Tancar na nekatere izjave, da so bili uslužbenci bolj zaposleni s prepiranjem med seboj kot s pomočjo potnikom, ni mogel dati komentarja. Prav tako ne ve, ali lahko pričakujejo kakšne tožbe, če pa jih bodo prejeli, se bodo nanje ustrezno odzvali. Dodal je, da so za takšne primere zavarovani.

Na trčenje vlakov se je odzval generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes: "Prve informacije takoj po nesreči so govorile, da je bil potniški vlak, ki je stal na postaji, prazen. Kmalu se je izkazalo, da so bili tudi na njem potniki. Potnikom na obeh vlakih se iskreno opravičujem za preživeti strah in neprijetnosti. Vsem vpletenim v nesrečo bi rad zagotovil, da je varnost vsem zaposlenim v sistemu Slovenskih železnic na prvem mestu. Pri svojem delu upoštevamo vse zakonske in podzakonske predpise. Varnost železniškega prometa v Sloveniji je primerljiva z varnostjo na drugih evropskih železnicah."

Dodal je, da so na Slovenskih železnicah takoj začeli preiskavo izrednega dogodka, ki bo pokazala, zakaj se je trčenje zgodilo. Zagotovil je, da jo bodo opravili v najkrajšem mogočem času in tudi sprejeli ustrezne ukrepe, da se takšna nesreča ne bo ponovila. "Tudi v prihodnje bomo na Slovenskih železnicah storili vse za kar največjo varnost železniškega prometa," je še zatrdil.

Lani vlaka trčila na Jesenicah
Zadnje podobno trčenje vlakov v Sloveniji se je zgodilo 26. avgusta lani, ko sta pri železniški postaji na Jesenicah trčila tovorni in potniški vlak. Ob trčenju so se iztirili del potniškega vlaka, obe lokomotivi in vagon tovornega vlaka, v nesreči pa se je poškodovalo 34 ljudi, devet med njimi huje. Preiskava je nato pokazala, da je nesrečo povzročil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje speljal brez dovoljenja.

18 poškodovanih v železniškem trčenju