Tožilka je v sklepni besedi poudarila, da je dokazni postopek postregel z dovolj dokazi, ki so v oporo obtožbenim očitkom. Foto: MMC RTV SLO
Tožilka je v sklepni besedi poudarila, da je dokazni postopek postregel z dovolj dokazi, ki so v oporo obtožbenim očitkom. Foto: MMC RTV SLO
Tožilka Prijatelja pošilja v zapor

Na Okrožnem sodišču v Kopru se je v sojenju poslancu SNS-a Srečku Prijatelju končal dokazni postopek. Za nadaljevano kaznivo dejanje izsiljevanja je tožilka predlagala dve leti in deset mesecev zaporne kazni, za nadaljevano kaznivo dejanje samovoljnosti štiri mesece, za kaznivo dejanje nedovoljenega prometa in proizvodnje orožja ali razstreliva pa eno leto in deset mesecev zapora. Za Prijateljevo ženo Aleksandro Prijatelj, obtoženo pomoči storilcu kaznivega dejanja, je predlagana kazen sedem mesecev zapora.

"Ko ne dobi izplači, Prijatelj grozi"
Tožilka je poudarila, da Prijatelj očitno grozi, ko ne doseže izplačil, država pa mora takemu človeku dopovedati, da to ni dopusten in primeren način. Prijatelj je namreč obtožen izsiljevanja novogoriškega poslovneža Marjana Mikuža, divaškega župana Matije Potokarja in njegove žene Klelije Potokar.

Nasprotno pa je tožilstvo, ko je Prijatelj denar poskušal izterjati od prodajalca vozil Srečka Zorka, menilo, da je šlo za zahtevo po izplačilu resničnega dolga oziroma kaznivo dejanje samovoljnosti. Podobno je v primeru, ko je Prijatelj poskušal izterjati dolg od direktorice televizije Vitel Dolores Žigon Klaut.

Takega orožja ne bi smel posedovati
Glede očitanega kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem je tožilka izpostavila, da je orožje, ki so ga zasegli Prijatelju, okategorizirano kot vojaško orožje v skupini A, za katero predpisi posamezniku ne dovoljujejo, da ga ima. Čeprav je poslanec zatrjeval, da ga je imel iz zbirateljskih nagibov, to po mnenju tožilke ni pomembno.

Srečko vložil ovadbe
Prijateljev odvetnik je po koncu obravnave poudaril, da dokazni predlogi obrambe vsaj v delu, kjer je ta predlagala dodatne priče in izvedence, niso bili sprejeti. "Zato ocenjujejo, da dejansko stanje ne more biti dovolj razčiščeno, da se lahko razsoja. Če bo sodišče zaradi tega odločilo v škodo moji stranki, bomo to uveljavljali tudi v pritožbi," je dejal.

Poslanec je vložil kazenske ovadbe zoper Mikuža in Dolores Klaut Žigon zaradi poslovne goljufije ter zoper Mikuževo hčer Laro Mikuž zaradi krivega pričanja. Sojenje se bo nadaljevalo prihodnjo sredo s sklepnimi besedami obrambe.

Tožilka Prijatelja pošilja v zapor