Foto: BoBo
Foto: BoBo

Boris Švec je je izrazil zadovoljstvo in dodal, da je že pri svoji razrešitvi dokazal, da je bila nezakonita. "Zadovoljen sem, da je sodišče spoznalo, da ni bilo nobene zlorabe in nobenega namernega oškodovanja družbe, čeprav se je tožilstvo več kot šest let trudilo najti indice, ki bi to dokazali. Zato, ker niso obstajali niti za trenutek," je povedal Švec.

Po njegovih besedah je bilo nasprotno, da se je z vsemi močmi trudil za izpeljavo sanacije družbe, ki so jo nasledniki predlagali v stečajni postopek, tožilstvo pa je v postopku tudi z izvedenko finančne stroke ugotovilo, da je pravočasno in primerno pristopil k reševanju družbe iz katastrofalnih razmer, v katerih se je znašla zaradi napačnih odločitev v preteklosti.

Obtožnica je nekdanje vodilne bremenila domnevne zlorabe položaja in zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Tožilstvo je po izvedenem dokaznem postopku, zaslišanih je bilo več kot 20 prič, izvedenka finančne stroke pa je izdelala in dopolnila svoje mnenje, ugotovilo, da obtoženi niso ravnali naklepno ter da sta Švec in Cvet Žalik poskušala reševati obstoječe stanje v skupini Nafta. Sodnik je tako za vse izrekel zavrnilno sodbo, so danes poročale Slovenske novice.

Sojenje se je začelo februarja 2017. Švec in Žalik sta bila obdolžena zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, ker sta od novembra 2011 do julija 2012 tovarni družbi Lesna Tip Otiški Vrh še vedno dobavljala lepilo, ki ga je izdelovala Nafta Petrochem, čeprav Lesna Tip ni poravnavala svojih obveznosti v dogovorjenih plačilnih rokih. S tem naj bi Nafti Petrochem povzročila za 233 tisoč evrov škode.

Izvedenka finančne stroke je v mnenju med drugim zapisala, da ni nujno, da bi morala Žalik in Švec ustaviti dobavo Lesni Tip, ker da je bila v letih 2010 in 2011 še v solidnem finančnem položaju, ob tem pa je Nafta Petrochem terjatve tudi zavarovala.

Obtoženi so pojasnjevali, da so se obnašali kot dober gospodar ter da bi v primeru, če ne bi sklepali poslov z Lesni Tip, takoj končali v stečaju ter da so celo zmanjševali plačilne roke Lesne Tip.

Snežani Bokan Kuprivec je tožilstvo prav tako očitalo zlorabo položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, ker naj bi odredila, da iz rezervoarjev, v katerih Eko Nafta skladišči gorivo Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, v rezervoarje Eko Nafte prečrpajo 120.000 litrov dizelskega goriva, s čimer naj bi Eko Nafta pridobila 115.000 evrov premoženjske koristi.

Vendar se je pokazalo, da zavod ni bil oškodovan, saj so manjkajoče količine v njegovih rezervoarjih nadomestili iz rezervoarjev Eko Nafte. Da škoda ni nastala, so ugotovili tudi na zavodu.