Po poročanju časopisa Večer so mariborski kriminalisti preiskavo domnevnih nepravilnosti pri oddaji javnega naročila za nabavo vodomerov v Mariborskem vodovodu končali pred dobrim mesecem dni.

Na okrožno državno tožilstvo v Mariboru so podali kazensko ovadbo zoper tri odgovorne osebe, ki so osumljene storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri tem dejanju.

Po neuradnih informacijah Večera so storitve kaznivega dejanja osumljeni direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, vodja kabineta prejšnjega župana Marjeta Kristofič Jamnik in njen soprog Mitja Jamnik.  Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Po neuradnih informacijah Večera so storitve kaznivega dejanja osumljeni direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, vodja kabineta prejšnjega župana Marjeta Kristofič Jamnik in njen soprog Mitja Jamnik. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

"Ugotovili smo namreč, da so osumljeni, zato da bi se izognili obveznemu postopku javnega naročanja, razdrobili isto javno naročilo na več delov z namenom pridobitve nepremoženjske koristi v obliki pravnega posla," so povedali na PU-ju Maribor. Domnevno ovadeni zadeve ne želijo komentirati.

Mariborski vodovod je med letoma 2014 in 2016 sklenil za več kot 100.000 evrov poslov s podjetjem TI-EN Mitje Jamnika, ki ga je zastopala tudi njegova soproga Marjeta Kristofič Jamnik, v tistem času vodja kabineta župana Andreja Fištravca.

Sporna nabava vodomerov ni edina kazenska ovadba, ki je v zadnjih letih doletela direktorja Mariborskega vodovoda. V začetku leta 2017 so v Večeru razkrili, da je Burnač skupaj s tedanjim županom Fištravcem osumljen storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja tudi v primeru sklepanja pogodb in-house za ureditev vodovoda na različnih lokacijah v Mariboru.

Mariborska občina je s podjetjem v stoodstotni javni lasti leta 2014 sklenila več gradbenih hišnih pogodb namesto javnih razpisov v vrednosti 559.469 evrov. Mariborski vodovod pa je pretežni del poslov oddal zasebnim podizvajalskim podjetjem. Na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru pojasnjujejo, da je sodišče v tem primeru uvedlo preiskavo.