Ena izmed DUTB-jevih nepremičnin. Foto: Oglasno sporočilo
Ena izmed DUTB-jevih nepremičnin. Foto: Oglasno sporočilo
Logatec
Sumitomo Rubbers je kupil zemljišče nekdanje tovarne KLI Logatec. Foto: MMC RTV SLO


Kriminalisti naj bi preiskovali, zakaj DUTB nekaterih zemljišč ni prodal končnim kupcem, ampak vmesnim posrednikom, ki so s preprodajo ustvarili visoke zaslužke. Preverjali naj bi tudi sume, ali je del tega denarja končal pri posameznih visokih uslužbencih DUTB-ja, piše portal Siol.net.

Kot neuradno dodaja, so v jedru preiskave posli z zemljiščem propadlega podjetja KLI Logatec, ki ga je leta 2016 DUTB nasledil od nekdanje Factor banke. Gre za zemljišče, na katerem japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries zdaj gradi tovarno medicinskih elastomerov.

Iste posle pa preiskuje tudi revizorska hiša Ernst & Young. Na DUTB-ju so za Siol.net potrdili, da "so začeli ustrezne notranje postopke". O izsledkih revizije molčijo, saj ti pomenijo "poslovno skrivnost". Navedli so le, da so pred časom opravili razgovor s preiskovalci v zvezi s primerom prodaje nepremičnine na območju nekdanje tovarne KLI Logatec. Ob tem so poudarili, da niso osumljenec v postopku, preiskovalcem pa nudijo vso podporo pri ugotavljanju dejstev in pridobivanju dokumentacij.

Gospodarsko ministrstvo še nič ne ve
Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je povedal, da niso obveščeni, da kriminalisti preiskujejo posle DUTB-ja v zvezi s prodajo več zemljišč. Če je izigravanje res bilo, je treba to sankcionirati, je povedal Cantarutti.

Ministrstvo je podjetju Sumitomo Rubber Industries oz. njeni hčerinski družbi Longstroff, s predstavniki katere so komunicirali, predstavilo več zemljišč, a se družba na koncu ni odločila za nobeno izmed teh, ampak za Logatec.

"Ko smo izvedeli, da gre za lokacijo v Logatcu, smo bili zadovoljni. Gre za degradirano območje in naša strategija je, da čim več investicij spravimo na takšna degradirana območja," je dejal.

Prav tako na ministrstvu niso vedeli, da naj bi pri nakupu zemljišča posredoval posrednik. Za to so izvedeli iz medijev in podjetje prosili za pojasnilo. To jim je, kot je pojasnil državni sekretar, sporočilo, da so se za Logatec odločili po raziskavi več kot 20 lokacij, izbrali pa so cenovno najugodnejšo. Hkrati pa je bila ta lokacija edina, na kateri je bilo mogoče graditi brez spremembe prostorskega načrta in na kateri je že na razpolago vsa potrebna infrastruktura, je dodal Cantarutti.

Nova afera na slabi banki
Preiskave prodaje zemljišč DUTB-ja
Preiskave tudi na slabi banki
Nova afera na slabi banki
Preiskave prodaje zemljišč DUTB-ja
Preiskave tudi na slabi banki