Intervencija na kraju dogodka v Tržiču. Foto: Televizija Slovenija
Intervencija na kraju dogodka v Tržiču. Foto: Televizija Slovenija

Že v ponedeljek so približno določili mesto puščanja plina, za kakšno napako gre, pa bodo videli, ko bodo naredili izkop.

Kot je pojasnil Andrej Karlin iz Petrola, ki vodi plinifikacijo v Tržiču, plinovode vsako leto pregledujejo z mobilno enoto, ki je opremljena z detektorji in zaznava morebitno puščanje plina.

Konkretno to območje so nazadnje pregledali aprila letos in puščanja niso zaznali. Stanovalci na tem območju sicer pravijo, da so večkrat zavohali plin, vendar pa, kot je poudaril Karlin, jih o tem doslej niso obvestili, temveč jih je o tem obvestil eden izmed stanovalcev šele v ponedeljek popoldne.

Sorodna novica Poškodovani v eksploziji plina niso v smrtni nevarnosti, so pa opečeni

"Ljudje zdaj bolj pozorni na vonj po plinu"
Na Gorenjskem so v zadnjih dneh zaznali puščanje plina na kar treh lokacijah. Karlin je prepričan, da je to posledica tega, da so ljudje zaradi dogodka v Britofu pri Kranju zdaj bolj pozorni na morebitni vonj po plinu. Sicer pa tovrstna puščanja niso tako neobičajna in se vsake toliko časa pojavijo na kakšnem od delov plinovodnega sistema.

"Mi imamo vsako leto zagotovo pet ali šest puščanj, ko nam izvajalci, ki kopljejo za kakšno drugo napeljavo, poškodujejo plinovod. Takrat plinovod začasno zapremo in saniramo," je pojasnil Karlin in dodal, da nekatera puščanja odkrijejo sami z rednimi pregledi, na nekatera pa jih opozorijo ljudje, ki zavohajo plin.

Glede trenutnega stanja v Britofu so s Policijske uprave Kranj sporočili, da je vrednost plina v zemljini po zadnjih meritvah minimalna. "Cesto bomo predvidoma jutri začeli zasipavati. V četrtek sledi novo merjenje in v petek sprejetje odločitve o odprtju ceste. Do takrat cesta in območje ostajata zaprta. Za stanovalce je položaj nespremenjen," je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi Bojan Kos.

Inšpektor v Odmevih o uhajanjih plina: Poostrili bomo nadzor

Evakuirali deset ljudi
Za jezom v Tržiču so zaradi povečane koncentracije zemeljskega plina, ki so jo v jašku in v dveh hišah zaznali v ponedeljek popoldne, zaprli cesto in evakuirali dve hiši. Šlo je za deset ljudi, od katerih jih je šest našlo začasno namestitev pri znancih, štiri pa je tržiška občina namestila v prostore, ki jih ima na voljo za takšne primere, je povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite Občine Tržič Domen Turk.

Tržiški župan Borut Sajovic od Petrola, kot koncesionarja in distributerja, pričakuje, da bo postoril vse, da bo plinovod saniral in pokril tudi s tem nastale stroške. Če je plin v zemljino uhajal dlje časa, pa se njegova koncentracija verjetno ne bo izgubila čez noč in bodo potrebni dolgotrajnejši ukrepi, morda tudi izkop dela zemljine, tako kot v Britofu pri Kranju.

Sajovic je sicer vesel, da v Tržiču ni prišlo do eksplozije plina, ampak da so uhajanje pravočasno zaznali in posredovali ter območje zavarovali. "Vedno se postavlja vprašanje sorazmernosti ukrepov, ampak ko gre za človeška življenja, je odgovornost prevelika, treba je izvesti maksimalne ukrepe," je poudaril župan.

Vrstijo se opozorila o uhajanju plina