Največkrat so ponarejeni bankovci za 50, 100 in 200 evrov. Foto: EPA
Največkrat so ponarejeni bankovci za 50, 100 in 200 evrov. Foto: EPA

Kot poroča časopis Dnevnik, s ponarejenimi bankovci največkrat plačujejo tujci, ki z bankovcem večje vrednosti kupijo kakšen poceni predmet in dobijo vrnjen pravi denar. Po policijskih poročilih so to največkrat Bolgari, Romuni in Hrvati. Najverjetneje gre za ponaredke, ki se pojavljajo tudi drugod po Evropi.

Največ ponarejenih bankovcev je v vrednosti 50, 100 in 200 evrov. Kovance ponarejajo redkeje, saj se jih tudi hitreje opazi.

Ponaredke lahko prepoznamo z otipom reliefnega tiska in po vodnem tisku. Vodni znak vtisnejo že pri izdelavi papirja. Skupaj z varnostno nitjo, ki spreminja barve, in številko je viden le, ko bankovec obrnemo proti svetlobi. Če ga položimo nazaj na mizo, vse to izgine. Ob nagibu bankovca se nam bo pokazal spreminjajoči se znak in nominalna vrednost bankovca. V večini trgovin imajo aparate z UV-lučko, s katerimi preverijo, ali imajo bankovci UV-zaščito.

Policija svetuje, da takoj obvestite najbližjo policijsko postajo, če ugotovite, da ste dobili ponarejen denar, in si čim bolje zapomnite človeka, ki vam ga je dal.