Kriminalisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno državno tožilstvo. Foto: Silvo Plavec
Kriminalisti bodo z ugotovitvami seznanili pristojno državno tožilstvo. Foto: Silvo Plavec

Med preiskavo so si kriminalisti s strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija ogledali kraj požara, opravili več deset pogovorov z zaposlenimi in pričami ter opravili obdukcijo trupel, pregledali električne naprave in instalacije in podrobno pregledali posteljo, ki je bila žarišče požara. Vse tri žrtve so umrle zaradi posledic požara.

"Kriminalisti so v preiskavi iskali vzrok požara in motiv za dejanje. Za vzrok so ugotovili, da je na postelji zagorelo zaradi uporabe vžigalnika. Ogenj je bil večinoma omejen samo na posteljo, ki je bila ob oknu, medtem ko sta gost dim in visoka temperatura škodo povzročila še na zunanji strani objekta in v nekaterih prostorih bolnišnice. Najdeni vžigalnik pri ogledu je na podlagi rezultatov preiskave povezan z moškim, za katerega se na podlagi vseh zbranih ugotovitev utemeljeno domneva, da je bil povzročitelj požara. Zgorela je postelja, na kateri je ležal," so navedeli na PU-ju Kranj.

Ob tem so dodali, da motiva za dejanje glede na zbrana obvestila ni mogoče potrditi, okoliščine pa kažejo na to, da je moški vžigalnik najverjetneje uporabil za poškodovanje varovala na postelji, ogenj pa mu je pri tem ušel izpod nadzora.

V preiskavi so kriminalisti preverjali tudi morebitno odgovornost osebja bolnišnice, vendar v njihovih dejanjih niso ugotovili znakov kaznivih dejanj. Gmotna škoda znaša okoli 180.000 evrov.