Šestletna zaporna kazen za Gašperja Bezjaka je pravnomočna. Foto: RTV SLO
Šestletna zaporna kazen za Gašperja Bezjaka je pravnomočna. Foto: RTV SLO

Sodba zoper 35-letnega nekdanjega varnostnika je tako pravnomočna. Višje sodišče je zavrnilo tako pritožbo tožilstva za zvišanje šestletne zaporne kazni še za dve leti kot zahtevo Bezjakovega zagovornika Gorazda Fišerja za ponovitev sojenja, piše Dnevnik.

Višner po dobrem mesecu umrl v bolnišnici
Bezjak je 9. aprila lani pred ljubljanskim lokalom Roxly udaril 41-letnega odvetnika tako močno, da je ta padel vznak in obležal s hudimi poškodobami glave. Po 36 dneh je Višner, ki je bil ves čas v komi, v bolnišnici umrl.

Bezjak je med sojenjem trdil, da ga je umrli izzval z žaljivkami in tudi zamahnil proti njemu. Po besedah njegovega odvetnika je tako umrlega udaril v obrambi in s ploskim delom roke, ne s pestjo. Po njegovih besedah tudi ni šlo za naklepno dejanje, pokojni pa se je poškodoval šele pri padcu in ne neposredno zaradi udarca. Fišer je še namigoval, da bi bila lahko za smrt Višnerja kriva tudi bakterijska okužba ali prehitra premestitev poškodovanca z intenzivne nege na bolnišnični nevrokirurški oddelek.

Sodba je pravnomočna
Tožilstva, pooblaščenca žrtvinih sorodnikov in prvostopenjskega sodišča argumenti obrambe niso prepričali. Obdukcija je namreč pokazala, da je Bezjak Višnerja udaril s pestjo. Močan udarec z glavo ob tla je tako povzročila pest in ne vinjenost Višnerja, kar je zatrjevala obramba. Sodišče je tudi presodilo, da je bilo dejanje storjeno z naklepom, zdravljenje umrlega pa je potekalo v skladu z veljavno doktrino. Vse odločitve sodišča so potrdili tudi višji sodniki, tako da je sodba zdaj pravnomočna.