Policija korupcijo in preskakovanje čakalnih vrst preiskuje že od sredine lanskega leta. Foto: BoBo
Policija korupcijo in preskakovanje čakalnih vrst preiskuje že od sredine lanskega leta. Foto: BoBo
Zdravnik, doktor, UKC, klinični
Vodstvi Univerzitetnega kliničnega centra in Onkološkega inštituta ne vesta nič o preskakovanju vrst. Tako na vprašanja odgovarja tudi ministrica za zdravje. Foto: BoBo
false
Policija izvaja aktivnosti v zvezi s sumi storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj - sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril. Šlo naj bi za podkupovanje oz. posredovanje pri preskakovanju čakalnih vrst. Foto: BoBo
Policijska uniforma, našitek
Vodstvo policije je že v torek odredilo vse potrebne ukrepe v skladu s pravilnikom o notranji varnosti policije, da se zagotovi notranja varnost, preiščejo, odpravijo in preprečijo odklonski pojavi in da se ugotovijo vsa dejstva in okoliščine v zvezi s tem. Foto: BoBo
Osumljenih 14 fizičnih in dve pravni osebi
Kriminalisti preiskujejo preskakovanje čakalnih vrst

V preiskavi korupcije v zdravstvu je osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni. S Policijske uprave Ljubljana so v sporočilu za javnost sporočili, da nadaljujejo preiskavo, v okviru katere so v torek potekale kriminalistične akcije med drugim v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Kot navajajo, policija izvaja aktivnosti v zvezi s sumi storitev večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj – sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril. Šlo naj bi za podkupovanje oz. posredovanje pri preskakovanju čakalnih vrst.

20.000 za operacijo
Policija korupcijo in preskakovanje čakalnih vrst sicer preiskuje že od sredine lanskega leta, letos pa so lovke dosegle celo priznanega kirurga Erika Breclja, ki je vso zadevo prijavil policiji. "Na začetku leta sem izvedel, da naj bi soprog moje pacientke dal denar nekomu zato, da bo zdravljena pri meni. Ker to ni bilo res, sem podal ovadbo in policija je očitno nadaljevala preiskave," je Brecelj pojasnil za Televizijo Slovenija.

Za to konkretno operacijo naj bi posrednik zaračunal kar 20.000 evrov, je poročala Tjaša Potisk.

Posrednikovo početje javna skrivnost v UKC-ju?
Domnevni posrednik, ki je za plačilo po dogovoru z zdravniki bolnikom uredil preskok čakalne vrste, je še vedno v pridržanju.

Domnevni posrednik je v kliničnem centru zaposlen od konca leta 2014 najprej za nadomeščanje odsotnosti, nato kot skladiščnik za nedoločen čas. Zdaj dela kot finančno računovodski delavec, še vedno v skladišču. Iz UKC-ja so sporočili, da je bil v vseh primerih izbran na podlagi razpisa, da je izpolnjeval pogoje. Po informacijah Televizije Slovenija naj bi bilo njegovo početje javna skrivnost med številnimi zaposlenimi v UKC-ju, o podobnih nečednih poslih pa se je ugibalo še pred njegovo zaposlitvijo v kliničnem centru.

Čeprav je očitno preskakovanje čakalnih vrst velik posel, v katerem se usluge plačujejo tudi v tisočih evrov, so globe, ki jih lahko izreče zdravstvena inšpekcija, od 100 evrov za odgovorno do 400 za pravno osebo, poroča Petra Prešeren.

Na policiji zgroženi
Policija je aktivnosti v konkretnem predkazenskem postopku izvajala od sredine leta 2015, preiskavo pa usmerja in vodi specializirano državno tožilstvo. V predkazenskem postopku so zbirali obvestila in dokazne predmete ter listine, dokazi pa so se zbirali tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. V postopku je bila eni osebi odvzeta prostost in bo v nadaljevanju privedena k preiskovalnemu sodniku.

"Zgroženi smo nad dejstvom, da smo v okviru naše kriminalistične preiskave ugotovili, da so tudi posamezni policisti osumljeni storitve kaznivega dejanja, za obravnavo katerih je sicer pristojen posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva," so zapisali.

Ob tem so dodali, da je to udarec za policijo, za vse tiste policiste in policistke, ki v skladu z integriteto pošteno in predano opravljajo policijske naloge.

Omejili so jim dostop
Vodstvo policije je že v torek odredilo vse potrebne ukrepe v skladu s pravilnikom o notranji varnosti policije, da se zagotovi notranja varnost, preiščejo, odpravijo in preprečijo odklonski pojavi in da se ugotovijo vsa dejstva in okoliščine v zvezi s tem.

Tako so v notranjevarnostnem postopku posameznim policistom že omejili dostop do uporabe posameznih tehničnih sredstev, evidenc policije in vstopov v objekte policije.

V stalnem stiku so tudi z oddelkom za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva, saj v skladu z delovnopravno zakonodajo pripravljajo delovnopravne ukrepe zoper več oseb, zaposlenih v policiji, ki so jim očitani odklonski pojavi.

Več bodo pojasnili pozneje
Ko bodo ukrepi pripravljeni oz. izvedeni, bodo lahko tudi podali dodatne informacije o samih očitanih kršitvah ter o vrsti in številu ukrepov, navajajo.

Pripravljajo pa tudi sistemske in organizacijske ukrepe, tudi še dodatne nadzore, s katerimi bomo preverili način delovanja posameznih enot, da se tovrstna dejanja ne bodo mogla ponoviti v prihodnosti.

Kot so še zapisali v policiji, obžalujejo, da so "med nami tudi posamezniki, ki s svojimi neprofesionalnimi dejanji mečejo slabo luč na celotno institucijo". Tako bodo storili vse, da "v naših vrstah ne bo več zaposlenih, ki zlorabljajo svoj položaj in ne spoštujejo meje, ki ločuje zakonito od nezakonitega, pa bodisi gre za policista začetnika ali pa šefa, ki se ne zaveda velike odgovornosti, ki jo je sprejel".

V izjavi za nekatere medije so predstavniki policije potrdili še, da pri policistih, osumljenih nedovoljenega dajanja daril, ne gre za ljudi iz vodstva policije, niti za kriminaliste ali osebe, ki preiskujejo ta kazniva dejanja.

UKC Ljubljana: Večina zaposlenih dela pošteno
Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v odzivu zapisalo, da podpirajo vse aktivnosti, ki bodo pripomogle k zmanjšanju izpostavljenosti koruptivnim tveganjem. Prepričani pa so, da večina zaposlenih v UKC-ju dela dobro in pošteno, z visokimi moralnimi vrednotami, ki veljajo v družbi.

Tako odločno obsojajo "razne insinuacije in žaljive obdolžitve, ki povzročajo škodo tako UKC-ju kot tudi posameznim sodelavcem", so zapisali v sporočilu medijem.

Kot navajajo, imajo v UKC-ju Ljubljana že vzpostavljen sistem javljanja odklonov in bodo zaposlene še dodatno spodbujali k javljanju vsakršnih odklonov in nepravilnosti. Na to temo sicer že potekajo tudi redna izobraževanja.

Prepričani pa so, da bodo vsi ustrezni organi, tako policija, razne inšpekcijske službe kot tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), hitro in učinkovito ukrepali, v skladu s svojimi pooblastili.

Osumljenih 14 fizičnih in dve pravni osebi
Kriminalisti preiskujejo preskakovanje čakalnih vrst