Foto: Nejc Perkon
Foto: Nejc Perkon

Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Ksenja Černuta, se požar zelo hitro širi, saj ga burja raznaša v vse smeri. Gasilcem ga še ni uspelo zaustaviti in se je približal tudi meji z Italijo, zato so aktivirani tudi italijanski gasilci.

Namestnik poveljnika Gasilske zveze Slovenije Darko Muhič je ob tem dejal, da požar še ni lokaliziran, saj na nekaterih mestih ne morejo priti do mesta požara. Pričakuje pa, da jim bo to uspelo ponoči. Muhič je na vprašanje, ali držijo informacije, da je požar zakrivil požigalec, odgovoril, da je prezgodaj, da bi kar koli potrdili in da bo več znano po pregledu kriminalistov.

Intervencijo usmerjajo iz Opatjega sela. Poveljnik novogoriških gasilcev Simon Vendramin je ob tem dejal, da požar v dolžino meri tri kilometre in se približuje italijanski meji. Poskusili ga bodo zadržati na cesti Miren–Opatje selo, ki je požar še ni prešel. Na terenu je 125 gasilcev in 20 predstavnikov pirotehnikov in zdravstvenih služb, slovenskim gasilcem pa so se pridružili tudi italijanski kolegi s helikopterjem civilne zaščite.

Mauricij Humar, župan občine Miren - Kostanjevica, je dejal, da upa, da bo gasilcem čim prej uspelo omejiti ogenj in ga nato tudi pogasiti. "Trenutno se borijo, a razmere so resne."

"Požar se je začel 500 metrov vzhodno od spomenika na Cerju in se zaradi burje hitro širi čez Cerje. Aktivirali smo celotno goriško zvezo, prosili pa smo še za dodatno pomoč s kraške gasilske zveze. Težava je veter, ki dela jezike," je o trenutnih razmerah na požarišču za Radio Slovenija povedal vodja posredovanja Erik Kverh iz novogoriške poklicne gasilske enote.

Gasilcem na Krasu povzroča težave tudi veter

Kot so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, so bili o požaru obveščeni okoli 12.30.

Cestno podjetje pa je s fizičnimi ovirami zaprlo dovozne poti tako iz smeri Lokvice kot tudi Opatjega sela, da s tem omogočijo gasilcem delo v kolikor toliko normalnih razmerah. Je pa cesta normalno prevozna za domačine, saj imajo gasilci težave z radovedneži.