Sodišče pri odzivu na pripombo ni vezano na nobene roke. Foto: BoBo
Sodišče pri odzivu na pripombo ni vezano na nobene roke. Foto: BoBo

Po besedah odvetnice Lare Mikuž so Italijani v evropski nalog zapisali, da je treba Žavbija prijeti zaradi terorizma, vendar člen italijanskega kazenskega zakonika, na katerega so se sklicevali, opredeljuje pomoč članom terorističnih združb in predvideva kazen do štirih let zapora.

Opomnila je na še eno napako, ki da so jo zagrešili italijanski organi. V nalog so po njenih besedah zapisali, da je za očitano kaznivo dejanje predvideno najmanj leto dni zapora, največ pa 15. A niti eden izmed odstavkov znotraj člena italijanskega kazenskega zakonika, ki opredeljuje terorizem, ne predvideva kazni od enega do 15 let zapora.

Sodišče se mora odločiti o izročitvi
Žavbija je slovenska policija prijela prejšnji petek na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik s sodišča v Benetkah.

V Italiji je namreč zoper Žavbija izdan sklep o preiskavi, saj naj bi v Italiji rekrutiral in radikaliziral potencialne borce. Učil naj bi jih, kako ravnati z orožjem in kako priti do sirskega bojišča. Žavbi je zdaj v priporu v Ljubljani in čaka na izročitev.