Prikaži samo vsebine objavljene od: do:

Dobra ura z Milico

Dobra ura z Milico, 24. 04. 2013

V času Slovenskih dnevov knjige bomo tudi mi pozornost namenili knjigam in branju. V tokratni Dobri uri bodo naši gostje: profesor, urednik in publicist dr. Miha Kovač, mladinska pisateljica Janja Vidmar ter novinar in voditelj Igor E. Bergant. Razmišljali bodo o branju in bralcih danes in o tem, kako bomo brali v prihodnosti. Preverili bomo tudi, kako se naučiti hitro brati, kakšna motnja je disleksija in kako poteka inovacijski projekt Terapevtski pes v šoli.
V Turbulenci pa bomo govorili o pismenosti. Po terminologiji UNESCA je pismenost sposobnost branja in pisanja ter zmožnost razumevanja vsakdanjih sporočil. Vendar strokovnjaki opozarjajo, da se razumevanje pismenosti temeljito spreminja, da o pismenosti lahko govorimo le v primeru aktivne udeležbe v komunikaciji in da je danes pismenosti več. O tem, kaj danes pomeni biti pismen, se bomo pogovarjali v tokratni Turbulenci.

 

Dobra ura z Jasno

Dobra ura z Jasno, 23. 04. 2013

Hormonski motilci so kemikalije, ki se v vedno večjem obsegu pojavljajo v hrani in kozmetičnih izdelkih.

Povzročajo upad spermijev pri moških, kar se bo močno odrazilo v razvoju naše civilizacije v prihodnosti. O tem se bomo v Dobri uri z Jasno pogovarjali z biologi, ekologi in zdravniki. Povabili pa vas bomo tudi na vrt na strehi.

V Posebni ponudbi pa o hipotekarnih kreditih in brezplačnih kuponih za taksije. Gost Zlatko Zajc pa nam bo svetoval, katere spomladanske rastline poleg regrata lahko vključimo v našo prehrano.

 

Dobra ura z Bernardo

Dobra ura z Bernardo, 22. 04. 2013

Kako dober je vaš partnerski odnos? Bi za svojega partnerja dali roko v ogenj, da vas nikoli ne bi prevaral? Kaj pa zase? Zakaj, menite, so si ljudje nezvesti? Je bolj boleča čustvena ali telesna nezvestoba? Smo ljudje monogamna ali poligamna bitja?

O vseh teh vprašanjih se bomo v ponedeljek popoldne pogovarjali z nekdanjim sodnikom Vasilijem Poličem, pisateljico Azro Širovnik in psihoterapevtko Majo Kus Ambrož, strokovnjakinjo za komunikacijo v odnosu.

V našem glasbenem kotičku pa vam bomo predstavili skupino Zebra Dots, ki ji je uspel tudi preboj v tujino!

Dobra ura z Akijem

Dobra ura z Akijem, 19. 04. 2013

Ali pravljice živijo le med knjižnimi platnicami ali jih doživljamo tudi v vsakodnevnem življenju? Kakšna pa je razlika med pravljicami za otroke in tistimi za odrasle? In kdo pripoveduje pravljice? O pravljičarstvu bomo tokrat govorili in si pravljice tudi pripovedovali. Oddajo pa zaključili z Mojo sobo. Tokrat smo obiskali Tano, ki je s svojim plezalskim znanjem iz stene celo rešila Aljaža.

Dobra ura z Andrejem

Dobra ura z Andrejem, 18. 04. 2013

Leta rudarjenja in težke predelovalne industrije so pustila hude posledice v slovenskem okolju. Mežiška dolina, Idrija, Celjska kotlina, reka Krupa, azbestne kritine – to je samo nekaj perečih slovenskih okoljskih problemov. Katere so tiste najbolj škodljive kovine, ki jih najdemo v teh, predvsem rudarskih in industrijskih krajih? Kako pridejo največkrat v telo? Kako je človek s svojim delovanjem vplival na okolje in kako zdaj prizadeto, ranjeno okolje vpliva na človeka?

 Obiskala nas bo ambasadorka znanosti, prof. dr. Milena Horvat, kemičarka, ki preučuje škodljive kemikalije, ki pristanejo na naših krožnikih, zato si hrano najraje pridela sama. Na Institutu Jožef Stefan vodi odsek za znanosti o okolju. Največ pa se ukvarja z vplivom živega srebra na okolje.

O kakovosti slovenskih rek bo tekla beseda v oddaji Ugriznimo znanost. Tekoče vode so oblikovale gosto rečno omrežje, dolgo skoraj 27.000 kilometrov in razpredeno po vsej Sloveniji. Podzemna voda je vir pitne vode za kar 97 odstotkov prebivalcev Slovenije, kar je prava redkost. A ker vodotoki ne poznajo meja, je pomembno, da skrbimo tudi za kakovost površinskih voda. Med najbolj onesnaženimi so Kamniška Bistrica, Sotla, Koren, Rinža, Cerkniščica, Logáščica in Kóbiljanski potok.

Dobra ura z Milico

Dobra ura z Milico, 17. 04. 2013

Vsak od nas po svoje oblikuje družino. Nekateri se odločijo za številno družino, drugi za partnerstvo na daljavo, tretji ustvarijo razširjeno družino. Vsaka ima svoje posebnosti, tradicijo in dinamiko. V tokratni Dobri uri se bomo družili s člani različnih družin, ki nam bodo povedali več o tem, kakšne so njihove družinske vezi.

V Turbulenci pa bomo govorili o neplodnosti: kateri so znaki zmanjšane plodnosti, kako je z oploditvijo z biomedicinsko pomočjo, kje poiskati pomoč in kako se z neplodnostjo tudi spoprijeti.Obstaja kar nekaj tem, o katerih se je težko pogovarjati, in neplodnost je gotovo ena od njih. S to težavo se v Sloveniji spopada kar 15 odstotkov parov, kljub pogostosti pa o tej stiski večina ne govori, zato podatek številne preseneti. Strokovnjaki danes govorijo o zmanjšani plodnosti, saj je oploditev z biomedicinsko pomočjo že ? močno napredovala (že precej pogosta). Več o tem pa v tokratni Turbulenci.

<< < 5 6 7 8 9 10