Članki

Novost v Mestni občini Novo mesto

Poseben prevoz za starejše in invalide

Objavljeno: 6. 3. 2018 ob 14:23
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je vozilo za brezplačne prevoze modre barve, ob vozilu stoji starejša ženska. Foto: Marko Drobnjak
Na fotografiji je vozilo za brezplačne prevoze modre barve, ob vozilu stoji starejša ženska. Foto: Marko Drobnjak

Novomeška občina in Društvo upokojencev Novo mesto sta podpisala pogodbo za poseben prevoz starejših občanov in invalide na celotnem občinskem območju. Prevoze, s katerimi so začeli v 5. marca, bodo izvajali s sodelovanjem zavoda Zlata mreža, novomeška občina pa bo zanje in najem električnega vozila letno odštela 5000 evrov.

Novomeški župan Gregor Macedoni je ob podpisu pogodbe povedal, da bo omenjeno vozilo za brezplačne prevoze v novomeški občini stalno bivajočih upokojencev in invalidov na voljo vse delavnike, prevoze pa bodo izvajali med 7. in 16. uro. Po dogovoru bo vožnja za najnujnejše potrebe tja in nazaj možna tudi zunaj navedenega termina in zunaj občinskega ozemlja. V novomeški občini bo dopolnila tudi mestni avtobusni prevoz, ki je zagotovljen le na območju Novega mesta. Mestna občina Novo mesto pri projektu sodeluje s pokritjem stroškov najema vozila, njegovega polnjenja in klicnega centra pri zavodu Zlata mreža na telefonski številki 080 10 10. Za voznike prostovoljce bo poskrbelo novomeško upokojensko društvo. Sistem prevozov bodo na podlagi prvih odzivov in po potrebi nadgradili.

S posebnim prevozom k zdravniku ali v bolnišnico

Prevozi bodo na voljo za obisk zdravnika ali bolnišnice, za obisk lekarne ali uradnih ustanov. Če bo vozilo v zahtevanem terminu prosto, ga bodo lahko uporabili tudi za prevoze drugam, na primer, za obisk trgovine, pokopališča in podobno, je še povedal Macedoni. Po besedah predsednice Društva upokojencev Novo mesto Rožce Šonc bo vožnjo treba naročiti tri delovne dni pred potrebno storitvijo, če bo vozilo prosto, pa lahko tudi kasneje. Prevoze bodo izvajali vozniki prostovoljci, za katere ni nujno, da so upokojenci. Prevoz bo po potrebi predvidoma možen tudi do 18. ure, ko z delom konča klicni center. Prvo izobraževanje za prostovoljne voznike oz. "prostoferje" so že opravili. Omenjeno vozilo bo imelo dostop do bolnišničnega ali do vhoda v novomeški zdravstveni dom, je še povedala Šončeva.  

Skrb za invalide

Na mestni občini Novo mesto pravijo, da invalidom pomagajo tudi s financiranjem programov številnih društev iz področja socialnega in zdravstvenega varstva, ki se ukvarjajo tudi z invalidi. V letošnjem letu tako finančno pomagajo Društvu paraplegikov Dolenjske in Bele krajine, Društvu civilnih invalidov vojn Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Medobčinskemu društvu slepih in slabovidnih Novo mesto, Društvu oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, Medobčinskemu društvu invalidov Novo mesto in Društvu vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

V.P.