Članki

12. zimske paraolimpijske igre

Slivnik že pridno trenira, prva tekma ga čaka 14.marca

Objavljeno: 7. 3. 2018 ob 14:08
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji so Jernej Slivnik, Gal Jakič, Roman Jakič in Manca Vida med dvigom zastave. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji so Jernej Slivnik, Gal Jakič, Roman Jakič in Manca Vida med dvigom zastave. Foto: ZŠIS-POK

Slovenski paraalpski smučar Jernej Slivnik je po dnevu počitka in prilagajanja na časovno razliko včeraj že treniral na smučišču, ki bo gostilo tekme alpskega smučanja na 12. zimskih paraolimpijskih igrah. Trener Roman Podlipnik je uvodno vadbo namenil veleslalomu, ki je trenutno paradna disciplina mladega smučarja, edinega predstavnika Slovenije na teh igrah.

»Trening je bil dober. Bilo je toplo, na sneg pa sem se hitro navadil,« je po prvem treningu povedal 17-letni Hrušičan. Vrhunec dneva pa je bil slovesen dvig slovenske zastave v paraolimpijski vasi. »Bilo je prijetno, navdušil me je bogat kulturni program. Ko pa so dvignili zastavo, sem bil zelo ponosen,« je še povedal Slivnik, ki nadaljuje s treningi tudi v teh dneh. »Pogoji za trening so bili danes s stališča vremena zelo dobri. Kljub kar visokim temperaturam so obeti, da proga zdrži tudi bolj ekstremne razmere, dobri. Malo manj smo zaenkrat zadovoljni s količino treninga, ki jo tekmovalci tehničnih disciplin trenutno lahko dobijo v alpskem centru, saj večina tekmovalnega prostora trenutno pripada tekmovalcem hitrih disciplin, ki z uradnim treningom smuka tekmovališče tudi pripravljajo na prve boje za paraolimpijske medalje. Tako tekmovalci v nekaj več kot dveh urah treninga na progi opravijo zgolj 4 do 5 voženj. Kljub temu je Jernej prve zavoje in prilagoditev na snežno podlago ter novo tekmovališče dobro prestal in pokazal nekaj dobrih voženj. Včeraj je ekipa nadaljevala s treningom slaloma,“ pa je svoje dodal še Gal Jakič, pomočnik glavnega trenerja Podlipnika.

O paraolimpijskih igrah je sanjal že pred leti

Jernej Slivnik je že od petega leta zaradi posledic po hudi prometni nesreči na invalidskem vozičku. Že pred dvema letoma je za naš portal povedal, da so njegove velike sanje prav 12. zimske paraolimpijske igre v Južni Koreji. Takrat nam je tudi zaupal, da je smučal in drsal že pred nesrečo, ki je močno zaznamovala njegovo življenje: »Na rehabilitaciji na URI Soča sem izvedel, da bom lahko smučal tudi kot paraplegik. Pozneje sem spoznal Gala Jakiča in on mi je na kampu v Kranjski Gori predstavil smučanje na monoskiju. Že pri prvem poskusu sem zelo užival in vem, da me je takrat za prispevek na TV novinarka vprašala, kakšni so moji cilji. Brez obotavljanja sem ji odgovoril, da so moj cilj paraolimpijske igre. To je bilo pred osmimi leti.«

Jernej bo prvič nastopil 14.marca

Moški slalom, 14. marec
1. tek: 9.30 – 12.30 (01.30 – 4.30 po slovenskem času)
2. tek: 14.00 – 15.30 (6.00 – 7.30 po slovenskem času)

Moški veleslalom, 17. marec
1. tek: 9.30 – 12.30 (1.30 – 4.00 po slovenskem času)
2. tek: 14.00 – 15.30 (6.00 – 7.30 po slovenskem času)

V.P.