Članki

Vabljeni v Kinodvor

Proti svetlobi, japonski film

Objavljeno: 13. 4. 2018 ob 11:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Dekle, ki piše zvočne opise filmov za slepe in slabovidne, sreča fotografa, ki počasi izgublja vid. Proti svetlobi je deveti igrani celovečerec priznane japonske režiserke Naomi Kawase in pripoveduje poetično zgodbo o dveh izgubljenih dušah, ki ju združi čarobni svet filma. Film si lahko ogledate v ljubljanskem Kinodvoru v torek, 17. aprila 2018, ob 17. uri.

Na fotografiji sta ženska in moški. Ženska ima zaprte oči in si na obraz pritiska njegovo flan. Moški ima obraz obrnjen nekoli proč od nje. Fotografija je iz filma Proti svetlobi, press material Kinodvor
Na fotografiji sta ženska in moški. Ženska ima zaprte oči in si na obraz pritiska njegovo flan. Moški ima obraz obrnjen nekoli proč od nje. Fotografija je iz filma Proti svetlobi, press material Kinodvor

»Brez svetlobe ni barv. Brez svetlobe ni podob. Brez svetlobe je nemogoče posneti film. Lahko bi rekli, da je film pravzaprav svetloba. Čeprav se zdi nekaj samoumevnega, sem se pravega pomena svetlobe začela zavedati šele, ko sem prvič uporabila kamero. Fiksiranje svetlobe na film je hkrati način rezanja časa. Če bi slepi snemali filme, če bi svoje zgodbe lahko prenesli v podobe, bi rezultat očaral vse, ki se jih dotakne čarobnost filma. To je bila moja izhodiščna zamisel. Ali obstajajo stvari, ki jih ne moremo razumeti, čeprav jih lahko vidimo? In obratno: ali lahko razumemo tisto, česar ne moremo videti?« se ob svojem filmu sprašuje režiserka Naomi Kawase.
»Filmi Naomi Kawase so morda najboljši lakmusov papir za empatijo, ki jo v tem trenutku premore filmska umetnost. Njena dela so niansirana, tankočutna in govorijo o bitkah, ki jih moramo v sebi biti, da bi se v zunanjem življenju povezali z drugimi. Kawasejeva ostaja kontroverzna režiserka in film Proti svetlobi nenaklonjenih ne bo prepričal. A pozorne gledalce bo nagradil z izkušnjo, ki odpira čute, misli in srce. Proti svetlobi je brezsramno lep film. Naomi Kawase tako kot Terrence Malick obožuje igro sončne svetlobe v pokrajini in na obrazih svojih junakov. Njeni liki – podobno kot Malickovi – včasih govorijo, kot da bi v iskanju večnih resnic življenje opazovali iz daljave. Pričujoče delo zato ni za cinike, pač pa za tiste, ki bodo pod vso njegovo kompleksnostjo znali poiskati prodorno in jasno vizijo. ‘Nič ni lepše,’ pravi Misako, ‘kot tisto, kar izginja pred našimi očmi.’« pa je o filmu Proti svetlobi zapisal Cameron Bailey ob predstavitvi na Mednarodnem filmskem festivalu v Torontu.
Film je prejel prestižne filmske nagrade.
Vabljeni v ljubljanski Kinodvor, v torek, 17. aprila, ob 17. uri.
V. R.