Članki

15. turnir Slovenia Open Thermana Laško

Dolinarjeva in Trtnik v posamični konkurenci tekmovanje končala v četrtfinalu

Objavljeno: 11. 5. 2018 ob 10:58
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je Luka Trtnik med tekmo. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji je Luka Trtnik med tekmo. Foto: ZŠIS-POK

V Laškem se je na 15. Slovenia Open Thermana Laško, ki velja za največji namiznoteniški turnir za športnike invalide, včeraj zaključil posamični del obračunov. Andreja Dolinar in Luka Trtnik sta v posamični konkurenci tekmovanje končala v četrtfinalu. Dolinarjeva je tako v četrtfinalu svoje tekmovalne skupine priznala premoč Britanki Susan Gilroy z1:3, Trtnik pa je naprej v osmini finala opravil z Japoncem Masachiko Inoujem s 3:0, v četrtfinalu pa ga je premagal Ahmed Sayed Mohamed z rezultatom 0:3. Egipčan je v nadaljevanju izločil tudi paraolimpijskega prvaka Britanca Willa Bayleya.

"Z nastopi v posamični konkurenci sem zadovoljen in so zelo dobri. Vesel sem, ker sem prišel tako daleč. Danes sem začel dobro, v četrtfinalu pa je bil Egipčan prevelik zalogaj. Vse skupaj je dobra vzpodbuda za ekipno tekmovanje. Tam bom moči združil prav z Egipčanom, ki me je izločil. Po tihem računava na kolajno," je napovedal Trtnik, ki je v Laškem osvojil najboljši rezultat v karieri, saj se je uvrstil med osem najboljših. "Tekma je bilo zelo težka, a je imela nasprotnica res dober dan. Z mislimi smo pri igri dvojic, kjer pa sva z Barbaro dobili zahtevno skupino s Srbijo in Nemčijo, slednja je naša priložnost. Bo pa treba najprej dobiti dvojice," je povedala Dolinarjeva. V ekipnih obračunih slovenske barve branijo: Andreja Dolinar in Barbara Meglič, Primož Kancler in Bojan Lukežič ter Luka Trtnik, ki je združil moči z Egipčanom Ahmed Sayed Mohamedom. Dekleti sta izgubili prvo tekmo proti Srbiji z 1:2, Trtnik pa proti Brazilcema z 0:2. V ženski konkurenci je za presenečenje poskrbela Britanka Susan Gilroy, ki je v polfinalu izločila Borislavo Perić Ranković, aktualno paralimpijsko prvakinjo. V finalu je Gilroyjeva po ogorčenem boju priznala premoč Nemki Sandri Mikolaschek. V moški konkurenci je bilo nekaj več presenetljivih izidov v izločilnih bojih. V SM5 je zmagal Srb Mitar Palikuča, ki je že v polfinalu porazil Turka Alija Ozturka, v drugem polfinalu sta se pomerila Britanec Jack Hunter Spivey in Norvežan Tommy Urhaug, boljši je bil Skandinavec. V SM8 je slavil končno zmago 22-letni Ukrajinec Ivan Maj, kar je veliko presenečenje.

Že prvi dan je prinesel precej zadovoljstva 

»Turnir je izredno zanimiv in kakovosten, vse priznanje igralkam in igralcem, naredili so še en korak naprej. Vidi se tudi, da so favoriti popravili svojo formo in prišli v tekmovalni ritem. Na tekmovanju je precej azijskih igralcev, prispeli so številni Evropejci. Oboji so malce presenečeni nad kvaliteto konkurence,« je dogajanje prvega dne 15. turnirja Slovenia Open Thermana Laško strnil tehnični direktor turnirja in selektor Britancev Gorazd Vecko. Kot je še dejal, sta v predtekmovanju nekoliko presenetljiva poraza doživela Švedinja Anna-Carin Ahlquist in Turek Abdullah Ozturk. Za zmago v prvem krogu se je moral potruditi tudi Britanec Will Bayley. »Za mano je težak dan, poln čustev in zmedenosti. Na prvi tekmi so moje misli begale. Bila sem pri bolnem očetu in spet v Laškem. Na koncu je steklo, za vsako točko sem se borila. Hvala pa moji ekipi, ki mi v teh težkih trenutkih stoji ob strani,« je povedala Ahlquistova. »Ne damo se. Še vedno dobivam določene točke na izkušnje. Verjamem, da bom še nekaj let lahko kljubovala mlademu valu, ki prihaja. V prvi vrsti pa si želim, da na tem turnirju odigram tako, kot od nas zahteva trener. Vse z željo, da bomo v optimalni formi na oktobrskem svetovnem prvenstvu, ki bo v Celju,« je komentirala dogajanje aktualna paraolimpijska podprvakinja Srbkinja Borislava Perić-Ranković. »Od favoritov se pričakujejo zmage, so na preizkušnji,« je poudaril Vecko, ki ni skrival navdušenja nad uspehom Luke Trtnika. 20-letni Domžalčan je s 3:2 v nizih opravil s Slovakom Jamborjem in Honkongžanom Leejem. Dolinarjeva je za osmino finala porazila Avstrijsko Heidi Koller s 3:1 in Rusinjo Ekaterino Popovovo s 3:0, premoč pa je priznala srbski igralki Nadi Matić z rezultatom 1:3.

Trdo delo se obrestuje

»Zame je to neverjetno, nisem pričakoval tega. Oba obračuna, ki sem ju odigral, sta bila zelo naporna: fizično in čustveno, trajala sta po pet nizov. Vesel sem, ker se je tako končalo. Trdo delo se obrestuje,« je bil vesel uspeha Trtnik. Dolinarjeva pa je po prvem dnevu tekmovanja povedala: »Vesela sem, ker se je tako izteklo, posebnih ciljev pri meni ni bilo. Le to, da odigram maksimalno, kar zmorem. Kako bo naprej, se ne obremenjujem. Korak za korakom.« Nad Trtnikovo igro je bil navdušen tudi predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja Damijan Lazar: »Dan je bil res dober. Vidi se napredek pri Luki Trtniku, ki je gladko napredoval iz predtekmovalne skupine in se prebil v osmino finala. S tem je napovedal zbiranje točk v letu 2019 ter boj za paraolimpijske igre v Tokiu 2020.« Lazar je tudi povedal, da sta bila tokrat nagrajena tudi trdo delo in vztrajnost Andreje Dolinar.

Prvaki so postali:

SF 1-2: Giada Rossi (Italija)
SF3: Anna-Carin Ahlquist (Švedska)
SF 4-5: Sandra Mikolaschek (Nemčija)
SF 6: Marina Jovčenko (Ukrajina)
SF 7: Kelly Van Zon (Nizozemska)
SF 8: Aida Dahlen (Norveška)
SF 9: Neslihan Kavas (Turčija)
SF 10: Bruna Costa Alexandre (Brazilija)
SF 11: Maria Krystyna Lysiak (Poljska)
SM 1: Endre Major (Madžarska)
SM 2: Rafal Czuper (Poljska)
SM 3: Thomas Schmidberger (Nemčija)
SM 4: Abdullah Ozturk (Turčija)
SM 5: Mitar Palikuča (Srbija)
SM 6: Peter Rosenmeier (Danska)
SM 7: Mikhajlo Popov (Ukrajina)
SM 8: Ivan Maj (Ukrajina)
SM 9: Juri Nozdrunov (Rusija)
SM 10: Denislav Stefanov Kodjabašev (Rusija)
SM 11: Peter Palos (Madžarska)

V.P.