Članki

Turbulenca v SZJ

Napoved: LJUBEZEN SLOVENCEV DO GORA

Objavljeno: 13. 6. 2018 ob 12:18
Ljubljana - MMC RTV SLO
Planinci okoli Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Foto: BoBo, arhiv MMC
Planinci okoli Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Foto: BoBo, arhiv MMC

Izobraževalna-svetovalna oddaja Turbulenca je na sporedu vsako sredo popoldne v živo na TV SLO 1, gluhi gledalci in gledalke pa jo lahko s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno spremljate na MMC TV, na povezavi https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs1. Tokratna tema je ljubezen Slovencev do gora.

Slovenske gore vsako leto obišče približno 1,4 milijona obiskovalcev. Med njimi pa jih je kar tristo tisoč takšnih, ki gore obiskujejo redno. Planinska zveza Slovenije sodi med največje organizacije.
Triglav velja za enega največjih nacionalnih slovenskih simbolov. Pojavlja se malodane povsod, sama gora pa je zavzela prestol nad vsemi.
Gore, planinstvo, alpinizem so v Sloveniji z različnih vidikov močna področja. Veliko pomembnih zgodovinskih trenutkov se je tako ali drugače povezovalo z gorami. Dejavnosti, ki se odvijajo v gorskem svetu, je vedno več. V vrhunskem alpinizmu pa že skoraj pol stoletja zasedamo eno vodilnih mest.
Zakaj so gore tako pomembne? Zakaj jih obiskujemo? Kaj nam damo? In kako bi živeli brez njih? Kaj nam predstavlja osvojeni vrh gore? In – koliko vidimo pot, ki nas do vrha vodi? Na ta vprašanja bodo odgovore iskali v tokratni Turbulenci.
V. R.