Članki

4. mladinsko evropsko prvenstvo za gluhe in naglušne atlete

Iris Breganski do dveh evropskih naslovov in srebra

Objavljeno: 1. 7. 2018 ob 20:49
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je Iris Breganski, v rokah drži osvojena odličja. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji je Iris Breganski, v rokah drži osvojena odličja. Foto: ZŠIS-POK

Iris Breganski iz Radovljice je na 4. mladinskem evropskem prvenstvu za gluhe in naglušne atlete v bolgarski Sofiji osvojila kar tri odličja. Postala je evropska mladinska prvakinja v metu kopja in skoku v višino, v suvanju krogle pa je osvojila srebrno kolajno.

V Sofiji v Bolgariji se je končalo 4. evropsko mladinsko prvenstvo za gluhe in naglušne atlete in atletinje, ki je bilo za Slovenijo zelo uspešno. 17-letna Iris Breganski se namreč domov vrača s kar tremi odličji. Najprej je bila srebrna pri suvanju krogle, za 2. mesto je bil dovolj rezultat 10.24, nato pa je postala še evropska mladinska prvakinja v metu kopja s 26.69 metra in skoku v višino s 154 centimetri. Tekmovalka, ki trenira v AD Kronos, je po tekmovanju povedal: „Prvič sem bila na taki tekmi in malce me je bilo strah. Zelo sem vesela medalj in dobrih rezultatov.“ Mlada tekmovalka je še posebej hvaležna mami, ki jo je spremljala na evropskem prvenstvu. "Hvala tudi vsem prijateljem, ki so navijali zame. Hvala tudi trenerjema v Kronos klubu Gregorju Japiju in Romani Kuhar ter trenerju Damjanu Krašovcu," je še dodala.

Za Iris je to bila prva mednarodna tekma

Iris Breganski je do lanskega leta trenirala v klubu MASS pri trenerju Damjanu Šparovcu, sedaj pa trenira in tekmuje v AD Kronos na štadionu ŽAK pod vodstvom trenerke Romane Kuhar. Na evropskem mladinskem prvenstvu je tekmovala v skoku v višino, v suvanju krogle in metu kopja. „To je za Iris prva mednarodna tekma. Pred tednom je uspešno zaključila drugi letnik šole za bolničarje negovalce in dvomesečno prakso. Želi si čimboljši rezultat. Skok v višino trenira več let, kroglo in kopje pa v okviru mnogoboja in zadnje leto pri Romani Kuhar.  Če bo dober rezultat, bo tudi uvrstitev super,“ je pred tekmo povedala njena mama Mojca Breganski, ki je tudi sama aktivna športnica in nekdanja jugoslovanska reprezentantka, hčerko pa spremljala na prvenstvu.

V.P.