Članki

Priprave na SP v namiznem tenisu

V Laškem trenirajo vrhunski športniki invalidi

Objavljeno: 12. 9. 2018 ob 9:18
Ljubljana - MMC RTV SLO
Luka Trtnik v akciji med igro namiznega tenisa na pripravljalnem treningu v Laškem. Foto: ZŠIS-POK
Luka Trtnik v akciji med igro namiznega tenisa na pripravljalnem treningu v Laškem. Foto: ZŠIS-POK

V Laškem in Celju bo čez mesec dni, med 17. in 21. oktobrom, potekalo največje letošnje tekmovanje za športnike invalide v Sloveniji. Priprave na svetovno prvenstvo v namiznem tenisu (SPINT 2018) so že v sklepnem delu. Poleg organizatorjev, organizacijskemu odboru predseduje Damijan Lazar, so v ciljni ravnini tudi športnice in športniki, ki se ravno v teh dneh mudijo v Laškem! Tam Gorazd Vecko s svojo ekipo gosti odmeven pripravljalni kamp.

„Tukaj je 60 vrhunskih igralk in igralcev, tudi nekaj medaljistov z zadnjih paraolimpijskih iger. Pri delu s stoječimi igralci nam pomaga Jože Urh. Laško s hotelom Thermana Laško nam nudi izvrstno podporo in pogoje za delo,“ je na predstavitvenem dnevu povedal vodja trening kampa in direktor britanske izbrane vrste Gorazd Vecko. Del njegove ekipe po kampu v Laškem potuje v Anglijo, del pa na turnir na Češko. Pred nadaljevanjem zaključnega dela priprav bo ekipa pet dni prosta, potem pa zadnje piljenje forme. „UK Sport od nas pričakuje najmanj dve in največ pet kolajn na prihajajočem svetovnem prvenstvu SPINT 2018 v Celju. Sam verjamem v to ekipo, ki bo optimalno pripravljena, da cilj dosežemo in presežemo,“ je jasen Vecko, ki bo na prihajajočem SP vnovič vodil Willa Bayleyja, aktualnega paraolimpijskega prvaka.
Logističen zalogaj
Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide bo velik organizacijski zalogaj tudi za izkušene prireditelje v Laškem, kjer že vrsto let pripravljajo tradicionalni mednarodni turnir in kjer so lani že izvedli tudi evropsko prvenstvo. SPINT 2018 bo v vseh pogledih nadgradnja dosedanjih tekmovanj, zahtevno delo prireditelje čaka predvsem pri logistiki in transportu. Tekmovanja bodo namreč zaradi premajhne dvorane Tri lilije v Laškem potekala v celjskem Zlatorogu, Laško bo le prizorišče za trening. “Projekt je dosti večji predvsem logistično, zadeve so zastavljene bolj na široko. Mi smo pripravljeni, tudi če bi morali tekmovanje izpeljati zdaj, bi potrebovali le dva ali tri dni. Turnir v Laškem ima sicer več dvobojev, na SP pa bomo imeli 12 tekmovalnih miz in štiri dni tekmovanj. Je pa vse skupaj veliko težje organizirati,” je ob tem dejal Gorazd Vecko, tehnični direktor SPINT 2018, in poudaril, da je skorajda že vse nared za SP.
Na SPINT V Laškem prihaja 321 tekmovalcev iz 54 držav, med njimi kar 50 predstavnikov s Kitajske. Skupaj s spremljevalcev bo udeležencev kar 650.
“Veliko bo logističnih izzivov. Nihče pri nas nima takšnih izkušenj s toliko športniki na vozičkih, ki jih bo treba prepeljati iz enega kraja v drugega. Potrebno bo nekaj prilagoditev v dvoranah. Precej je novih izzivov, a mi smo se na to pripravili in prepričan sem, da bomo to uspešno izpeljali. V teh dneh pilimo zadnje detajle. V teh dneh vizualiziramo vse situacije, da bi bili pripravljeni na vse možne scenarije, ki pa jih bomo reševali med prvenstvom,“ je o pripravah na veliki dogodek dejal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijskega komiteja.
Razvoj športa invalidov v Sloveniji
Prihajajoče tekmovanje pa ne bo pomembno samo za udeležence, ki bodo lovili čim boljše uvrstitve, temveč tudi za razvoj slovenskega športa invalidov. Kot je poudaril Lazar, računajo na pozitiven učinek prvenstva tako pri splošni prepoznavnosti športa invalidov kot pri odpiranju možnosti sodelovanja za mlade invalide, ki bodo tako lahko spoznali prednosti ukvarjanja z vrhunskim športom. Ne pozabimo: ZŠIS-POK je v sodelovanju s partnerjem Lidl Slovenija začel program Postani športnik, prav Luka Trtnik pa je eden od ambasadorjev projekta, kjer se bo mlade invalide nagovarjalo k ukvarjanjem s športom.
Pričakujejo tudi veliko visokih gostov, med drugimi je obisk napovedal predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja Andrew Parsons: “Lansko EP je bilo dobra izkušnja, še več pa jih imamo pri turnirjih. A SP je seveda še bistveno bolj zahteven projekt, tudi zato, ker krovna zveza ITTF sledi vsemu, potrjuje rešitve, tako da je medsebojna komunikacija zelo pomembna.”
Navdušenje nad svetovnim prvenstvom
V hudi konkurenci bodo nastopili tudi trije domači aduti. V ZŠIS-POK se zavedajo, da ne smejo imeti prevelikih pričakovanj, saj so se Luka Trtnik, Barbara Meglič in Primož Kancler med udeležence prebili s posebnimi vabili. Veliko od prvenstva pričakuje tudi Luka Trtnik. Mladi up slovenskega namiznega tenisa ima za seboj dobro sezono, njen vrhunec pa bo seveda SP na domačih tleh. “Forma je takšna, kot mora biti. Popraviti se ne da nič več, so samo še detajli, ki jih je treba izpiliti. Je pa SP nekaj, česar si sploh ne morem predstavljati. Svetovno prvenstvo v Sloveniji – vau … Že turnir v Laškem je nekaj posebnega, a to bo še boljše. Tu bodo top igralci in mislim, da tudi top organizatorji. Zase pa upam, da bom nadaljeval tako kot letos in stopnjeval formo,” je Trtnik že napovedal velika pričakovanja pred SP.
„Priprave potekajo po načrtu. Forma ni slaba. Do prvenstva je še nekaj časa, rad bi ohranil ta tempo treningov. Zelo nam koristi in pomaga tale kamp v Laškem. Zame je to izvrsten trening,“ dodaja Primož Kancler, ki želi v Celju pokazati največ, kar zna in zmore v danem trenutku. „Še dober mesec nas loči do svetovnega prvenstva. Skušali bomo zadržati tempo treningov. Čaka nas izjemna konkurenca. Vsaka zmaga, vsak dobljen set bo v tako močni konkurenci uspeh. Dali bomo vse od sebe,“ obljublja Barbara Meglič.

Vrhunsko tekmovanje
„Zdi se mi, da se v Sloveniji ne zavedate dovolj, kako močan in vrhunski turnir bo med 17. in 21. oktobrom v Celju! Tekmovanje, največje svetovno prvenstvo v zgodovini sploh, bo organizirano na izjemni ravni, v športni dvorani Zlatorog pa se obeta pravi spektakel. Da, na delu bodo invalidi, ampak to so športniki invalidi, ki igrajo vrhunski namizni tenis!“ je sklenil Vecko.
V. R.