Članki

Oddaja Koda v slovenskem znakovnem jeziku

Zdravstveno zavarovanje prinaša vrsto novih pravic. Sliši se obetavno, pa je res?

Objavljeno: 6. 11. 2018 ob 15:10
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je vhod v Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Foto: BoBo
Na fotografiji je vhod v Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Foto: BoBo

Gluhi gledalci lahko edino potrošniško oddajo v Sloveniji ob torkih ob 17.30 sočasno s slišečo javnostjo, ki oddajo Koda gleda na TV SLO 1, spremljajo na MMC TV, kjer vsebine v slovenski znakovni jezik izmenično tolmačita Nataša Kordiš in Tanja Giuliatti Davinić. V Kodi tokrat o novih pravicah, ki jih omogoča obvezno zdravstveno zavarovanje, so pa predvsem na področju medicinskih pripomočkov, zobozdravstva in zdraviliškega zdravljenja.

Sredi oktobra so začele veljati spremembe in dopolnitve pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so bile, tako trdijo na Zdravstveni zavarovalnici, potrebne zaradi razvoja medicinske stroke, poenostavitve postopkov za zavarovance in zaradi ustreznejše pravne ureditve. Novosti so predvsem na področju medicinskih pripomočkov, zobozdravstva in zdraviliškega zdravljenja, pa tudi na področju povračil potnih stroškov in oploditev z biomedicinsko pomočjo. Za nove pravice bo Zdravstvena zavarovalnica morala odšteti na letni ravni 3,3 milijona evrov, vendar pa ocenjujejo, da bodo zaradi bolj kakovostnega zdravljenja ustvarjeni tudi prihranki, ki pa jih je težko oceniti.

Največ novosti je na področju zobozdravstva

Novost je pravica do zobnih vsadkov, vendar velja le v nekaterih redkih primerih hudih nepravilnosti ali bolezni, pri katerih ni mogoča drugačna zobno-protetična rehabilitacija. »Izpolnjena morata biti oba pogoja, torej da gre pri zavarovani osebe za eno od zdravstvenih stanj, pri katerih je upravičena do zobnega vsadka in da ni mogoče zagotoviti funkcionalno ustrezne zobno-protetične rehabilitacije na drug način. Gre za zdravstvena stanja, pri katerih funkcionalno ustrezno zdravljenje in zobno-protetična rehabilitacija z mostičkom, delno protezo ali totalno protezo, ni mogoča,« pojasni Damjan Kos z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Dodajmo, da novela Pravil določa tudi kontraindikacije, torej stanja, pri katerih je uspešnost rehabilitacije s pomočjo zobnega vsadka oziroma njena doba trajanja vprašljiva oziroma visoko rizična, saj lahko pride do zavrnitve zobnega vsadka ali drugih nezaželenih zapletov. To so paradontalna bolezen, peri-implantitis, terapije z določenimi zdravili ter nevzdrževanje ustrezne ustne higiene. V teh primerih zobno-protetična rehabilitacija z zobnim vsadkom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja ni strokovno utemeljena. Pravica do zobnih vsadkov bo začela veljati oktobra prihodnje leto.

Komu pripadajo bele zalivke tudi v stranskem delu

Otroci do 15. leta, nosečnice in doječe matere so po novem upravičeni do belih zalivk tudi v stranskem oziroma nevidnem sektorju, s čimer ZZZS sledi Evropski direktivi o postopnem opuščanju amalgama. Dodajmo, da ima po novem zavarovana oseba pravico tudi do ortodontskega zdravljenja v primeru, če je bila potreba po tem zdravljenju ugotovljena po 16. letu starosti, vendar le, če je to zdravljenje potrebno kot priprava na poseg, ki je potreben zaradi težkih nepravilnosti obraznega skeleta in je nepravilnost možno odpraviti le s kombiniranim ortodontsko kirurškim zdravljenjem.

Medicinski pripomočki

»Na področju medicinskih pripomočkov za sladkorne bolnike uvajamo novo pravico uporabe vakuumske opornice za zdravljenje rane na stopalu do treh mesecev, saj ta nov pripomoček zagotavlja hitrejše celjenje rane. Kot nov pripomoček uvajamo tudi sprejemnik za spremljanje rezultatov kontinuiranega merjenja glukoze ter testne trakove za optično določanje glukoze in ketonov,« je pojasnil Kos ter dodal, da bodo diabetiki, ki so upravičeni do inzulinske črpalke, upravičeni do nove črpalke po štirih letih, kolikor znaša življenjska doba teh črpalk, in ne več po osmih letih. Novost je tudi v tem, da bo bolnikom, ki potrebujejo elastične kompresijske nogavice ali rokavice, zdravnik po novem lahko predpisal dva kosa na leto in ne več samo enega, saj znaša njihova življenjska doba šest mesecev.

Zdraviliško zdravljenje, potni stroški in oploditev z biomedicinsko pomočjo

»Do zdraviliškega zdravljenja so po novem upravičeni tudi bolniki zaradi določenih vrst pljučne arterijske hipertenzije, saj vedno več raziskav potrjuje, da je pri takšnih pacientih zdravljenje bolj učinkovito, če se jim zagotovi tudi zdraviliško zdravljenje z uporabo naravnega faktorja, predvsem ugodne klime,« še pojasni Kos ter doda, da se širi tudi pravica do povračila stroškov prehrane in nastanitve med bivanjem v drugem kraju zaradi zdravljenje v tujini, in sicer so zavarovanim osebam priznani precej višji stroški za nastanitev in za prehrano. Podobno se povečujejo tudi povračila potnih stroškov v primeru, če se zavarovana osebi zdravi v Sloveniji in je odsotna od doma več kot 12 ur. Omejitev števila postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo se določa le še za postopke zunajtelesne oploditve. V primeru zunajtelesne oploditve ima ženska pravico do največ šestih postopkov za prvi porod živorojenega otroka, za vsak nadaljnji pa do največ štirih postopkov. Spremembe sledijo dejanskemu izvajanju oziroma medicinski doktrini na tem področju.

Več v oddaji Koda

ZZZS je torej spremenil več kot polovico členov takoimenovanega »zakonika« zdravstvenih pravic. Nekatere spremembe že veljajo, druge bodo stopile v veljavo šele v prihodnjem letu. Več podrobnosti boste zvedeli v današnji oddaji Koda, ki jo boste lahko v slovenskem znakovnem jeziku spremljali tudi danes, 6. novembra ob 17.30 na MMC TV na povezavi: http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc. Vse objavljene oddaje si boste pozneje lahko znova ogledali tudi v arhivu MMC, na spletni strani www.dostopno.si, pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.

V.P.