Članki

Turbulenca s tolmačem v SZJ

Tema: panika

Objavljeno: 7. 11. 2018 ob 11:12
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na modrem ozadju, na katerem so človeške silhuete, je izpisan naslov Turbulenca ter datum in čas predvajanja na TV Slovenija. Foto: arhiv oddaje Turbulenca, TV Slovenija
Na modrem ozadju, na katerem so človeške silhuete, je izpisan naslov Turbulenca ter datum in čas predvajanja na TV Slovenija. Foto: arhiv oddaje Turbulenca, TV Slovenija

Izobraževalno-svetovalno oddajo Turbulenca je na sporedu vsako sredo ob 17.25 na 1. programu TV Slovenija, gluhi gledalci in gledalke pa si boste tokratno oddajo s tolmačem v slovenski znakovni jezik zaradi izrednih oddaj ob lokalnih volitvah lahko ogledali v spletnem arhivu 4D ali v rubriki Oddaje s tolmačem na www.dostopno.si. Tokratna tema: panika.
Iskanje ključev tik pred odhodom, zadnje minute pred nastopom, strah pred vzletom letala, ujetost v pokvarjenem dvigalu – to so le nekatere izmed številnih vsakodnevnih preizkušenj, ki prežijo na vse nas. Nekateri se jih niti ne zavemo, v drugih pa lahko vzbudijo različne reakcije, in to od manjših, kot so živčnost, napetost, tesnoba, pa tudi večjih, kot so dejanski strahovi in napadi panike. Največja past pri tem pa je strah pred ponovnim doživetjem te preizkušnje. Posameznik se znajde v začaranem krogu, izstop iz te situacije pa je zelo težak.
Ko tesnoba vztraja dolgo časa, ko je zelo intenzivna in ko se naposled prične pojavljati tudi v situacijah, ki takšnega odziva ne zahtevajo, govorimo o anksioznih motnjah. Anksiozne motnje ne prizanašajo. Po podatkih NIJZ se v EU pojavljajo pri približno 14 % populacije, kar jih uvršča med najpogostejše duševne in vedenjske motnje. Ena oseba od treh naj bi v življenju okusila anksiozno motnjo.
Oddaja bo pozneje na voljo na ogled v speltnem arhivu, in to tako s podnapisi kot tudi s tolmačem v SZJ.
V. R.