Članki

Turbulenca v slovenskem znakovnem jeziku

Tema: stiska s časom

Objavljeno: 5. 12. 2018 ob 11:12
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je četrtina ure. Mali kazalec kaže na številko 2, veliki je na 12. Foto: EPA, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je četrtina ure. Mali kazalec kaže na številko 2, veliki je na 12. Foto: EPA, arhiv MMC RTV SLO

Izobraževalno-svetovalno oddajo Turbulenca lahko spremljate ob sredah popoldne na 1. programu TV Slovenija, s tolmačem v slovenski znakovni jezik pa sočasno na MMC TV. Tokratna tema je časovna stiska.

Današnji čas močno zaznamuje pritisk hitrosti. Narediti čim več v čim krajšem času postaja družbena zapoved. Izpraznjenost, otopelost, ravnodušnost so le nekatere izmed posledic nenehnega hitenja. Zdi se, da se je čas ujel v past neskončnega kroženja. Vse pogosteje odmevajo besede, da je zares bogat tisti, ki si lahko vzame čas zase.
»Nimam časa … Ne vem, kje se me drži glava … Morda kdaj drugič… Čas me preganja..« so stavki, ki jih izgovarjamo vsi. Vsak dan, ob različnih priložnostih, z različnimi osebami.
Ali to res drži? Ali smo le samo slabo organizirali svoj čas? Ali si znamo postavljati prioritete?
Je vredno zavrniti prijatelja, partnerja, otroka zaradi nečesa ali nekoga, ki lahko počaka? Ob tem pa najpogosteje pozabimo nase. Prav čas, ki bi ga namenili le sebi, pa četudi odmerjenega v malih količinah, nas lahko naredi boljše, uspešnejše do vsega in vseh.
Doba, v kateri živimo, se je spremenila. Dotok informacij, vedno novejše tehnologije … presegajo naše zmogljivosti. V naših rokah je, da se zaustavimo in morda kdaj izstopimo. Sicer nas bo čas prehitel in preostali nam bodo le še trenutki obžalovanja.
Vzemite si čas danes ob 17.25 in preklopite na 1. program TV Slovenija, sočasno s tolmačem v SZJ pa na MMC TV.
V.R.