Članki

Evropska nagrada za invalidom prijazno mesto za leto 2019

Nizozemsko mesto Breda je lahko vir navdiha za mesta v Evropi in zunaj nje

Objavljeno: 6. 12. 2018 ob 11:58
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je evropska zastava, v ozadju je del stavbe parlementa. Foto: EPA
Na fotografiji je evropska zastava, v ozadju je del stavbe parlementa. Foto: EPA

Evropska komisija je nagrado za invalidom prijazno mesto (Access City Award) za leto 2019 podelila nizozemskemu mestu Breda, ki se lahko pohvali z nenehnimi izboljšavami in prizadevanji za lažje življenje invalidov, so sporočili iz Bruslja. Nagrade za invalidom in starejšim prijazna mesta, ki jih Evropska komisija podeljuje skupaj z Evropskim invalidskim forumom, so eden od ukrepov v sklopu strategije EU o invalidnosti za obdobje 2010-2020 za oblikovanje Evrope brez ovir ter priznanje tistim, ki s konkretnimi dejanji pomagajo odpravljati ovire. 

»Invalidi se prepogosto počutijo izključeni, ker nimajo dostopa do javnih prostorov ali prevoza. V Bredi so javni prostori, kot so parki in trgovine, dostopni vsem. Digitalne tehnologije zagotavljajo, da lahko vsi državljani uporabljajo javni prevoz. Naložbe Brede se obrestujejo. Turizem cveti, ker je mesto zavezano vključevanju. V bližnji prihodnosti bo evropski akt o dostopnosti dopolnil prizadevanja tega mesta z določitvijo evropskih standardov dostopnosti za ključne proizvode in storitve. Naša skupna prizadevanja na lokalni in evropski ravni pomenijo prelomnico za več kot 80 milijonov invalidnih Evropejcev,« je ob podelitvi nagrade povedala evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen. Kot so še sporočili iz Bruslja, se je za nagrado potegovalo 52 mest, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstili mesti Évreux v Franciji in Gdynia na Poljskem. Žirija je Évreux pohvalila za njegovo posebno osredotočenost na nevidne invalidnosti, Gdynjo pa za pobude za vključevanje oseb z motnjami v duševnem razvoju. Posebej sta bili omenjeni še mesti Kaposvár na Madžarskem in Vigo v Španiji. Kaposvár je dobil priznanje za svoje nadaljnje izboljšave, Vigo pa za svojo inovativno arhitekturo v težavni topografiji.

Dostopnost do kulture

V okviru obeležitve evropskega leta kulturne dediščine so bile nagrade podeljene tudi mestom, ki so si močno prizadevala za dostopnost svoje kulturne dediščine. Nagrajeni mesti sta Viborg na Danskem in Monteverde v Italiji. »Omogočiti vsem, da odkrijejo in uživajo kulturno dediščino, je eden glavnih ciljev evropskega leta kulturne dediščine. Zato me veseli, da se ob letošnji nagradi za invalidom prijazno mesto podeljuje posebna nagrada mestoma, ki sta povečala dostopnost hramov svoje kulturne dediščine. Čestitam Viborgu na Danskem in Monteverdu v Italiji za sprejete ukrepe in upam, da jima bodo sledila številna druga mesta,« je ob podelitvi povedal evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics.

Evropa brez ovir za invalide

Nagrada za invalidom prijazno mesto, ki jo podeljuje Komisija skupaj z Evropskim invalidskim forumom, je ena od dejavnosti, predvidenih v evropski strategiji o invalidnosti za obdobje 2010–2020, katere namen je ustvariti Evropo brez ovir za invalide. Z nagrado se priznanje podeli mestom, ki so vodilna pri odpravljanju ovir v današnji Evropi in občutno in trajnostno izboljšajo dostop do temeljnih vidikov mestnega življenja ter predstavijo konkretne načrte za nadaljnje izboljšave. Obenem je nagrada, ki jo običajno podeljujejo evropskim mestom z več kot 50 000 prebivalci, tudi navdih za druga mesta, ki se morda soočajo s podobnimi izzivi, in spodbuda za dobre prakse povsod po Evropi. Mesta naj bi celostno pristopala k dostopnosti na področju grajenega okolja in javnih prostorov, prometa in z njim povezane infrastrukture, na področju informacijskih in komunikacijskih sistemov, vključno z novimi tehnologijami (IKT), ter javnih ustanov in storitev.
Dobitniki nagrad v preteklih letih so: 2018 – Lyon (Francija); 2017 – Chester (Združeno kraljestvo); 2016 – Milano (Italija); 2015 – Boras (Švedska); 2014 – Göteborg (Švedska); 2013 – Berlin (Nemčija); 2012 – Salzburg (Avstrija); 2011 – Avila (Španija).

Politika EU o dostopnosti

Izboljšanje dostopnosti Evrope za invalide je eden glavnih elementov splošne evropske strategije o invalidnosti za obdobje 2010–2020. Ta strategija zagotavlja splošen okvir za ukrepe na področju invalidnosti in dostopnosti na evropski ravni, ki dopolnjujejo in podpirajo ukrepe držav članic. Posebne določbe o dostopnosti so vključene v zakonodajo EU na področjih, kot sta promet in elektronske komunikacijske storitve. Evropski parlament in Svet sta 8. novembra 2018 dosegla začasni dogovor o predlogu Komisije za evropski akt o dostopnosti, ki bo invalidnim osebam omogočil dostop do številnih vsakodnevnih proizvodov in storitev. Evropska unija sicer uporablja različne instrumente za izboljšanje dostopnosti Evrope za invalide in starejše ljudi ter za krepitev vseevropskega trga dostopnih proizvodov in storitev. Dostopnost grajenega okolja, IKT, prometa in drugih področij poleg zakonodaje in politike optimizirajo še raziskave in standardizacija.

V.P.