Članki

Državna proslava

Praznik kulture in podelitev nagrad

Objavljeno: 5. 2. 2019 ob 13:20
Ljubljana - MMC RTV SLO
Portret Franceta Prešerna. Foto: arhiv MMC
Portret Franceta Prešerna. Foto: arhiv MMC

Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, v četrtek, 7. februarja 2019, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala državna proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, Prešernovi nagradi in nagrade Prešernovega sklada. Proslavo lahko v neposrednem prenosu spremljate na 1. programu TV Slovenija, gluhi gledalci pa s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno na našem 3. programu.
Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bo to priznanje podeljeno kostumografki in scenografki Bjanki Adžić Ursulov ter scenaristu in režiserju Filipu Robarju Dorinu.
Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Spoznali bomo prejemnike šestih nagrad Prešernovega sklada: pesnik Jure Jakob, igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic, skladatelj Tomaž Svete, dirigentka Martina Batič ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič.
Umetniški del proslave
Umetniški program letošnje proslave, ki sta ga zasnovala Martin Srebotnjak in Metod Pevec, bo obarvan filmsko. Kot pravita, se jima zdi, da smo, tudi s pomočjo proslav, slovenske kulturne veličine povzdignili tako visoko, da so že skoraj nedosegljive in da v šolskih učbenikih občasno ustvarjajo vtis, da niso več za vsakdanjo rabo. V treh filmskih miniaturah, v katerih bodo zaigrali Ivanka Mežan, Silva Čušin, Janez Škof, Primož Pirnat in Nagisa Moritoki Škof, pa so se poskusili spustiti s piedestala visoke slovenske besede. Na proslavi bodo nastopili tudi dramski igralec Vlado Novak in članice Vokalne skupine Gallina, slavnostni govornik bo predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada Vinko Möderndorfer.
Državno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku lahko spremljate na 1. programu TV Slovenija in na 3. programu Radia Slovenija. Na 3. programu TV Slovenija pa bo proslava sočasno tolmačena v slovenski znakovni jezik.
V. R.