Članki

Izobraževalni oddaji s tolmačem v SZJ

Ugriznimo znanost in Na kratko

Objavljeno: 17. 4. 2019 ob 10:05
Ljubljana - MMC RTV SLO
Gozd, med kamenji teče zelo intenzivno zelena voda. Foto: arhiv oddaje Ugriznimo znanost
Gozd, med kamenji teče zelo intenzivno zelena voda. Foto: arhiv oddaje Ugriznimo znanost

Četrtkovo izobraževalno popoldne: poljudnoznanstvena oddaja Ugriznimo znanost in oddaja Na kratko, ki razlaga pojme z družboslovnega in humanističnega področja. Ob 17.25 in 17.55 na TV SLO 1 in sočasno s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV.

V rdečem kvadratu je napisan naslov oddaje: Na kratko. Pod njim je podnaslov: Meritokracija. Foto: arhiv oddaje Na kratko
V rdečem kvadratu je napisan naslov oddaje: Na kratko. Pod njim je podnaslov: Meritokracija. Foto: arhiv oddaje Na kratko

Ugriznimo znanost, 18. april 2019, 17.25
Po sledeh kraških voda
Na cesti od Kozine proti Hrvaški se je zgodila prometna nesreča. Znanstveniki zdaj proučujejo, ali je zaradi tega ogrožena pitna voda na Obali. Zakaj, boste pomislili? Zato, ker se pod površjem pretakajo podzemne vode, ki so globoko v kraških tleh močno prepletene. Čeprav so očem skrite, jih z onesnaževanjem na površju ogrožamo. In ker se približno polovica prebivalstva oskrbuje z vodo iz kraških vodonosnikov, je še toliko pomembneje, da pazimo zanje. Strokovnjaki s posebnimi poskusi raziskujejo, kakšne so te povezave in zakaj so pred 150 leti ribe, ki so jih vrgli v Škocjanskih jamah, našli na izviru Timave.
Zakaj so lahko avtomobilska nesreča na primorski avtocesti, neprimerna kmetijska praksa pri Postojni, odlagališče odpadkov pri Pivki ter neočiščene odpadne vode in vojaška dejavnost nevarni za skoraj polovico Slovenije?
Izvedeli boste v tokratni oddaji Ugriznimo znanost.
Na kratko, 18. april 2019, 17.55
Meritokracija
Leta 1958 je britanski sociolog napisal roman o družbi prihodnosti, ki deluje po načelih meritokracije. Takrat je prvič kdo uporabil besedo meritokracija. Šestdeset let pozneje je ideja o tem, da so pametni, pridni in sposobni nagrajeni, pomemben del kapitalističnega družbenega sistema. Težava je v tem, da pametni, pridni in sposobni pravzaprav pogosto niso nagrajeni.
V.R.