Članki

Ob mednarodnem dnevu invalidov

Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) organizira 1. dobrodelni bazar invalidskih organizacij

Objavljeno: 29. 11. 2019 ob 9:24
Ljubljana - MMC RTV SLO
Plakat 1. dobrodelnega bazarja invalidskih organizacij. Foto: NSIOS
Plakat 1. dobrodelnega bazarja invalidskih organizacij. Foto: NSIOS


Oktobra leta 1992 je generalna skupščina Združenih narodov 3. december razglasila za mednarodni dan invalidov. 10% prebivalcev sveta oziroma skoraj milijarda ljudi živi z neko obliko invalidnostjo. Med prebivalci EU je skoraj 16% invalidov, v Sloveniji je vsak 13. prebivalec invalid. Ob letošnjem dnevu invalidov Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) v ponedeljek, 2. decembra 2019, organizira 1. dobrodelni bazar invalidskih organizacij. Pridružite se jim lahko med 12. in 17. uro v hali Jurček na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Slovenski invalidi se bodo predstavili s svojimi umetniškimi in rokodelskimi izdelki ter obenem opomnili, da si moramo kot družba prizadevati za zagotavljanje enakih možnosti za vse in za odpravljanje vseh vrst ovir.

Predstavili se bodo člani 15-ih slovenskih invalidskih organizacij, nekateri izdelki bodo nastajali med samim dogodkom, več organizacij pa bo predstavilo tudi svoje programe, s katerimi uporabnikom omogočajo vključenost in socialno aktivacijo ter izboljšujejo kakovost njihovega življenja.

Dobrodelni bazar bo ob 13. uri s pozdravnim nagovorom uradno odprl Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS, sledil bo nagovor predsednika NSIOS Boruta Severja.

Na dogodku se bodo predstavile naslednje invalidske organizacije:
Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov Slovenije, Združenje multiple skleroze Slovenije, Sožitje – zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije, Zveza delovnih invalidov Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, Društvo revmatikov Slovenije, Društvo študentov invalidov Slovenije, Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave, Društvo za kronično vneto črevesno bolezen in Združenje gluhoslepih Slovenije Dlan.
Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, v ponedeljek, 2. decembra 2019, med 12. in 17. uro na 1. dobrodelni bazar invalidskih organizacij Slovenije.
V. R.