Članki

Zimske priprave pred paraolimpijskimi igrami v Tokiu

Na priprave na Kanarske otoke je odpotovala 16-članska odprava

Objavljeno: 2. 12. 2019 ob 9:11
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji so udeleženci novinarske konference pred odhodom na Kanarske otoke. Foto: ZŠIS-POK
Na fotografiji so udeleženci novinarske konference pred odhodom na Kanarske otoke. Foto: ZŠIS-POK

Skupina slovenskih parašportnikov in parašportnic je konec tedna odpotovala na Kanarske otoke, kjer se bodo dva tedna pripravljali na paraolimpijske igre, ki bodo avgusta prihodnje leto potekale v Tokiu. Za zdaj imajo slovenske parašportnice in parašportniki na igrah zagotovljenih šest mest z izpolnjenimi normami oziroma kvotami, realno dosegljivi sta še dve, možnosti za nastop imajo med ekipnimi panogami še odbojkarice sede, ki jih februarja v Kanadi čaka odločilni kvalifikacijski turnir.

Pred odhodom na Kanarske otoke je Zveza za šport invalidov – paraolimpijski komite predstavila potek zimskih priprav, ki bodo potekale med 30. novembrom in 14. decembrom v Arrecifeju na otoku Lanzarote in so jih letos v taki obliki prvič organizirali. "Na zimske priprave pošiljamo 16-člansko odpravo, ki bo imela odlične razmere za delo na preverjenih športnih objektih. Trenutno imamo od šest do osem kandidatov za igre, Alena Kobilico čaka še nekaj tekem. Za takšne priprave smo večji del sredstev namenili sami, nekaj so prispevali pokrovitelji in ministrstvo. Ugotovili smo, da naši športniki takšen način dela pogrešajo, saj jim je doslej manjkal zimski del priprav," je na novinarski konferenci pred odhodom ekipe na Kanarske otoke povedal predsednik zveze Damijan Lazar ter še dodal: "V bistvu nismo v preteklosti prepoznali te potrebe, pobudo smo dali sami, dejstvo pa je, da smo morali zagotoviti dovolj sredstev, da se ta zgodba tudi v finančnem smislu lahko zapre. In da je na nivoju, ki pritiče tej kvaliteti športnikov. Vse skupaj je potrebovalo nekaj časa, da se je ta zgodba uresničila."

Športnike spremlja pet trenerjev

Na priprave so odpotovali paraplavalca Darko Đurić in Tim Žnidaršič Svenšek, parakolesarski dvojec Aleš Dragar in Jurij Porenta, paratriatlonec Alen Kobilica ter slepi maratonec Sandi Novak. Ekipi se je pridružil tudi gluhi tekač Tadej Enci, ki ga v prihodnjem letu čaka nastop na svetovnem prvenstvu. Na pripravah bodo sodelovali trenerji Emil Tahirovič, Roman Kejžar, Luka Kovic, Jana Čander in Gregor Nahtigal, ki je pred odhodom povedal: "Odhajamo na priprave na Kanarske otoke, pogoji so tam odlični, tako s stališča klimatskih pogojev, kot tudi samih prostorov. Imamo 50 metrski bazen, osvetljen stadion, kolesarskih in tekaških poti je neskončno, Prepričan sem, da bodo športniki imeli pogoje, ki jih bodo lahko izkoristili do potankosti. Kot trener in tudi vodja odprave pričakujem, da bodo vsi napredovali po svojih najboljših močeh, strokovni kader, ki jih spremlja, je odličen, in tudi znotraj povezovanja strokovnega kadra si želim, da vsak izmed športnikov, ki bo potoval tja, dobi nekaj več. Kar se mi zdi najbolj pomembno, je to, da so skupinske priprave organizirane."

Darko Đurić se pripravlja na že tretje paraolipijske igre

"Normo že imam. Takšne priprave so organizirane prvič, vesel sem, da se jih lahko udeležim. Prepričan sem, da bodo razmere za delo optimalne in takšen trening bo zelo dobrodošel. Priprave so za te bazične športe zelo pomembne, ker malo spremeniš okolje. Vsak dan trenirati v istem bazenu postane malo dolgočasno, tako da se teh priprav zelo veselim, pogoji so tam odlični. Zame bodo to tretje paraolimpijske igre, nekaj izkušenj že imam. Na prvih sem bil še mlad, neizkušen, zdaj približno že vem, kaj me čaka, kaj moram narediti, da bo rezultat dober. Iger se zelo veselim, bo pa dolga in naporna sezona do takrat. Ampak če bom delal, kot je treba, verjamem, da tudi rezultat ne bo izostal,” je povedal Darko Đurić.

Pred triatloncem Alenom Kobilico naporni meseci

Za Kobilico bo vsaka tekma do konca junija skorajda kvalifikacijska, saj bo krovna triatlonska zveza šele takrat določila deveterico najboljših s svetovne lestvice, ki bodo smeli nastopiti v Tokiu. “Šele konec junija bom vedel, ali grem na igre ali ne. Do takrat moram zbirati točke. Takšne priprave so za nas odlične. Gremo v večno pomlad, ne v vroče kraje, kar ne bi bilo dobro za športnike,” je o pripravah dejal Kobilica, ki je dodal, da na Kanarske otoke odhaja z dobrimi občutki: "Zdaj smo v obdobju nizke intenzivnosti, nizki vati, dolga kilometrina, tako da je to odlično obdobje za odhod. Gremo v kraje, kjer je okoli 20 stopinj, kar je za aerobni šport, kot je moj, odlično. Tam bomo skušali ohraniti in nekoliko zvišati mojo splošno pripravljenost, v tem obdobju ne bi bilo smiselno, da bi delali neke zelo intenzivne zadeve, zato ker me tekme čakajo šele marca. Zdaj je obdobje, ko se dviguje splošno aerobno počutje, z veliko preplavanih kilometrov, pretečenih in prekolesarjenih, ampak z zelo rahlo intenzivnostjo."

V.P.