Članki

Turbulenca v SZJ

Tema: PREŠERNO O PREŠERNU

Objavljeno: 7. 2. 2018 ob 14:50
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je voditeljica in urednica oddaje Turbulenca Milica Prešeren. Foto: Sandi Fišer, arhiv TV SLO
Na fotografiji je voditeljica in urednica oddaje Turbulenca Milica Prešeren. Foto: Sandi Fišer, arhiv TV SLO

V sredo, 7. februarja 2018, bo na sporedu že 350. oddaja Turbulenca. Na dan pred slovenskim praznikom kulture bodo ustvarjalci Turbulence oddajo posvetili našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu. Oddajo lahko spremljate ob 17.25 na TV SLO 1, sočasno pa si jo s tolmačem v slovenski znakovni jezik lahko ogledate na MMC TV.

Morda mislite, da o Francetu Prešernu že marsikaj veste, a naš največji je bil kompleksna in samosvoja osebnost. To dokazuje njegov bogat pesniški opus, in to tudi v tistem delu njegovega ustvarjanja, ki je nekoliko bolj hudomušne, 'prešerne' narave. V oddaji se bodo med drugim vprašali, v čem je Prešernova njegova brezčasnost, kako ga približati mladim, kako v njegovih portretih ujeti njegovo 'prešerno' naravo in kako je njegova 'prešernost' povezana s Slovenci oziroma našo kulturo.

O njegovem življenju in delu lahko beremo v ENCIKLOPEDIJI BRITANICI; njegove pesmi so prevedene v najmanj 28 jezikov (tudi v japonščino, bengalščino in arabščino). Po njem so poimenovali več ustanov, ulic in trgov, njegov kip pa stoji celo v Moskvi. Je naš največji pesnik, in kot je zapisal literarni kritik Josip Vidmar: »Njegov stih in njegova beseda sta sestavni del ozračja, v katerem živi slovenski človek.«.
V oddaji bomo najprej prisluhnili, kako zveni Prešernova poezija v jazzovskih melodijah, o njegovem življenju in delu pa bomo spregovorili s strokovnjaki: prešernoslovcem, dr. Miranom Hladnikom, profesorjem slovenske književnosti na ljubljanski FF; z dr. Matjažem Lunačkom, psihiatrom in psihoanalitikom, avtorjem več knjig, med drugim tudi o Prešernovem delu in dr. Igorjem Saksido, literarnim zgodovinarjem in prof. za mladinsko književnost na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in Kopru.
Preverili bomo tudi, kakšen je bil Prešeren na ogled in kako so njegovo podobo videli in ustvarili nekateri pomembnejši slikarji in kiparji, ter kakšen navdih je bil za ilustratorko Polono Pačnik.

Ne zamudite jubilejne, 350. Turbulence, dan pred slovenskim kulturnim praznikom!
V. R.