Na fotografiji je Ljubljana. Foto: BoBo
Na fotografiji je Ljubljana. Foto: BoBo

Evropska komisija je razpisala nagrado zainvalidomprijazno mesto za leto 2020. Za nagrado lahko kandidirajo mesta z vsaj 50.000 prebivalci ter enako velika mestna območja, ki jih sestavljata vsaj dve mesti v državah Evropske unije, v katerih sta manj kot dve mesti z več kot 50.000 prebivalci. Rok za prijavo kandidatur se izteče 11. septembra.

Nagrada je priznanje mestom za ukrepe, ki jih ta sprejemajo za lažji dostopinvalidovin starejših oseb do javnih in zasebnih površin, stanovanj, igrišč, delovnih prostorov, javnega prometa in komunikacijskih tehnologij, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Ob tem nagrada pomeni priznanje tudi mestnim organom za spodbujanje in razširjanje dobrih praks. V Evropski uniji naj bi do leta 2020 živelo 120 milijonovinvalidov, prebivalstvo se stara, ob tem pa Evropa vse bolj postaja mestna družba, saj štiri petine prebivalcev živi v mestih. Bruselj zato podpira enake možnosti in dostopnost zainvalidneosebe, ključni del uresničevanja te strategije pa je oblikovanje Evrope brez ovir.

Med prejemniki nagrade je bila v preteklosti tudi Ljubljana

Leta 2012 je Ljubljana dobila posebno omembo, tri leta kasneje je osvojila tretjo nagrado, leta 2018 pa drugo. Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je ob razglasitvi nagrad 5. decembra 2017 zagotovila, da je komisija trdno zavezana k postavljanju državljanov na prvomestoin uvrščanju socialne vključenosti med najpomembnejše prednostne naloge svojega političnega programa. Ljubljani in drugimmestom, ki so sodelovala na natečaju, se je zahvalila za prizadevanje za uresničevanje tega cilja. Izrazila je upanje, da bodo dosežki tehmestnavdih za drugamesta, pa tudi za vse regionalne in nacionalne organe.

V.P./STA