Na fotografiji (selfie) je parastrelska reprezentanca: v ozdaju Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek, v ospredju pa Sonja Benčina in JAsmina Šepetavc. Foto: arhiv ZŠIS-PK
Na fotografiji (selfie) je parastrelska reprezentanca: v ozdaju Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek, v ospredju pa Sonja Benčina in JAsmina Šepetavc. Foto: arhiv ZŠIS-PK

V nedeljo so se s svetovnega prvenstva vrnili parastrelci, ki so domov iz avstralskega Sydneyja prinesli bronasto kolajno in kar dve kvoti za prihajajoče paraolimpijske igre.
Izpolnjen cilj
„Glavni cilj prvenstva so bile kvote za Tokio. Pričakovali smo vsaj eno, po tiho upali na dve, želeli smo si tri. Vrnili smo se z dvema, zato je cilj več kot le uresničen,“ uvodoma pove glavna trenerka Polona Sladič. Do kvot sta prišla Franček Gorazd Tiršek in Franc Pinter. „Škoda je, ker to ni uspelo tudi Damjanu Pavlinu, ki je bil na treningu povsem konkurenčen. Imel bo še eno priložnost, predvidoma maja, ko bo tekma svetovnega pokala v Združenih državah Amerike,“ nadaljuje Polona Sladič.
Vrnitev Tirška, odlični Pinter
„Nani se je z bronasto kolajno vrnil po letu dni odsotnosti. Dokazal je, da je v samem svetovnem vrhu. Ančo je odlično nastopil v obeh panogah, tudi leže, ki sicer ni njegova paradna panoga. Streljal je odlično. Nismo razglašali, a mu je le 0,7 kroga zmanjkalo do kvote. Nismo pa hoteli na glas o tem, da ga ne bi obremenjevali pred njegovo paradno panogo. Po nekaj letih mu je uspelo prenesti rezultate s treninga na tekmo. Suvereno se je uvrstil v finale, kjer pa je ob nepravem času zadel devetko. Saj so tudi ostali imeli devetke,“ je dodala glavna trenerka, ki je poudarila, da je bil Ančo na poti, da osvoji kolajno. „Si pa za nastop legenda mednarodnega in slovenskega športa invalidov in strelstva zasluži oceno odlično!“ pristavi Polona Sladič.
„Tiršek je z medaljo nekako rešil sam sebi prvenstvo in dosegel kvoto, kar je bil glavni cilj. Stoje je postavil odličen rezultat. Leže mu je malce zmanjkalo, a je treba poudariti, da so bili rezultati leže vrhunski, konkurenca v tej panogi pa je strašna, tudi zavoljo specialistov. Z malokalibrsko puško pa se Nani v vetrovnih razmerah ni znašel. Ob tem pa je treba vedeti: celo leto ni imel tekme, treniral je le zadnje tri mesece, zato kapa dol za dosežek! Pavlinu pa žal ni uspelo prenesti rezultatov s treninga, par krogov mu je zmanjkalo. Za vrhunski dosežek bo treba nekaj spremeniti,“ še doda trenerka parastrelske ekipe.
Veselkine težave z vidom
Za konec je od štiriperesne deteljice ostala še Veselka Pevec. „Okrevala je po vseh zdravstvenih težavah, ki jih je imela,“ začne Polona Sladič in nadaljuje: „Žal pa so se vnovič pojavile težave z vidom. Za nameček se po vseh zdravstvenih težavah ne počuti povsem suvereno, da bi potovala na čezoceanske lete. Ti so naporni že za neinvalide. Videli bomo, kako bomo rešili tole z dioptrijo, da najdemo primerne leče.“ Veselka bi lahko tako maja v ZDA lovila kvoto za Tokio 2020, junija pa jo, če bo tako želela, čaka še domače evropsko prvenstvo, ki bo potekalo v Laškem. „To bo svojevrsten dogodek za Slovenijo in za nas parastrelce!“ sklene Polona Sladič, ki zavoljo službenih obveznosti ni mogla v Avstralijo. Ekipo sta tako vodili Sonja Benčina, ki je bila z ekipo že na svetovnih pokalih v Franciji in na Hrvaškem, ter Jasmina Šepetavc.
Slovenske uvrstitve na svetovnem prvenstvu v Sydneyju:
12.10.
Franc Pinter Ančo (R3 zračna puška leže) 629.9 (22. mesto)
13.10.
Franček Gorazd Tiršek (R4 zračna puška stoje) 634.5 (3. mesto)
Damjan Pavlin (R4 zračna puška stoje) 626.8 (18. mesto)
15.10.
Franček Gorazd Tiršek (R5 zračna puška leže) 634.4 (10. mesto)
Damjan Pavlin (R5 zračna puška leže) 627.1 (50. mesto)
16.10.
Franc Pinter Ančo (R1 zračna puška stoje) 619 (6. mesto)
17.10.
Franček Gorazd Tiršek (MK) 596.0 (44. mesto)
V. R.