Udeleženci pohoda na začetu poti. Foto: GOGO 2021
Udeleženci pohoda na začetu poti. Foto: GOGO 2021

Vzpon se je za gibalno ovirane pričel s planine Kuk nekaj čez 9. uro. Nekateri gibalno ovirani so se k cilju napotili sami, drugi smo vzpon pričeli s pomočjo prostovoljcev.

Podporo so dajali tudi pohodniki drugih akcij Nevrorazličini AMA (avtizem, motnja v duševnem razvoju, ADHD), Slepi in slabovidni po Slovenski planinski poti - SSP po SPP, ki so s pohodom začeli nekoliko prej in se na planini Kuk pridružili gibalno oviranim.

Začetek vzpona

Vzpon je potekal po zelo raznoliki naravi, pohodniki so prečkali pašnike, gozd, celo manjše jezero, dan je bil sončen, razglede pa je še vedno polnil pogled na bližnji sneg na skalnati podlagi vrhov nedaleč vstran. Pot pohoda je bila zahtevna, še posebej za gibalno ovirane na vozičkih in pomoč prostovoljcev je bila potrebna in nepogrešljiva. Njihova udeležba je bila tokrat zelo raznolika, tudi mednarodna.

Prihod do koče. Foto: GOGO 2021
Prihod do koče. Foto: GOGO 2021

Prostovoljci tokrat tudi od drugod

V okviru Zavoda Manipura se je pohoda udeležilo 6 prostovoljcev iz 5 različnih držav (iz Jordanije, Bosne, Portugalske, Madžarske in Španije), ki so v okviru evropske solidarnostne enote prišli pridobivati v Slovenijo nove izkušnje, veščine in spoznavati načine, kako biti solidarni, kar so izkazali tudi z udeležbo na pohodu na planino Razor kot prostovoljci.

Vitomil Sumnišek je kot predstavnik Fužinskih gamsov povedal, da so se kot neformalno planinsko društvo, ki je del socialno varstvene organizacije Cona Korak, odločili, da prispevajo in sodelujejo v odmevni akciji GOGO 2021.

Nagovori zbranim. Foto: GOGO 2021
Nagovori zbranim. Foto: GOGO 2021

Sodelovanje z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah

Inkluzija se je nadaljevala na koči, kjer so se različne akcije prepletle med sabo, ko so svoj prispevek dodali člani akcije Gluhi strežejo v planinskih kočah. Pohodnike so na koči pričakale na mizah valjčki, ki so gluhemu natakarju sporočili gostov namen. Naročanje je, kot vedno ob takšnih akcijah, potekalo v znakovnem jeziku.

Pred kočo je zbrane med nagovoril župan občine Tolmin Uroš Brežan, ki je prijazno pozdravil planinke in planince, pri tem pa izpostavil, kako pomembno je, da se odpirajo možnosti za invalide, da se povezujejo v gorah, še posebej takšnih, ki so izziv za ljudi, ki z gibanjem nimajo težav ter zaključil z dobrodošlico v Julijskih Alpah.

Predstavnik Triglavskega narodnega parka (TNP) je zbranim pred kočo povedal, da se nahajajo na južnem delu Triglavskega narodnega parka. Ta del TNP prav letos obeležuje 40-letnico zavarovanja. Poudaril je, da ima vsaka stvar svoj namen. Zaključil je z mislijo, da so tudi gibalno ovirani s svojim trudom in predanostjo dodali delček k ohranitvi narave in razširitvi osnovnega bistva narave, ki naj ostane takšna kot je tudi za zanamce.

Ivo Jakovljevič, Društvo distrofikov Slovenije, in Stojan Rozman, GOGO 2021. Foto: GOGO 2021
Ivo Jakovljevič, Društvo distrofikov Slovenije, in Stojan Rozman, GOGO 2021. Foto: GOGO 2021

Milena Brešan, predsednica Planinskega društva Tolmin, je dodala, da toliko vozičkov še nikoli ni bilo hkrati na planini Razor, zbranim pa spregovorila predstavnika akcije Gluhi strežejo na planinskih kočah, Maja Kuzma Ganić in Blaž Urh. Povedala sta, da s strežbo ni bilo težav, saj so prostovoljci zelo izkušeni.

Ob povratku v dolino so prostovoljci znova zavihali rokave in bili še posebej pozorni, da vozičkom ni drselo in hkrati sproti umikali kamenje na cesti.

Udeleženci ob koči na planini Razor. Foto: GOGO 2021
Udeleženci ob koči na planini Razor. Foto: GOGO 2021

Naslednja pohoda akcije GOGO 2021 bosta 26. in 27. junija

Naslednja inkluzijska pohoda bosta 26. junija na Čaven in 27. junija na Ruško kočo in Cojzarico. Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO), Skupaj v hribe Nevrorazličini AMA (avtizem, motnja v duševnem razvoju, ADHD) in Gluhi strežejo v planinskih kočah so akcije, ki se med seboj povezujejo, na poti do koče pa bodo udeležencem v pomoč tudi prostovoljci.