Udeleženci pohoda. Foto: PIN-OPP
Udeleženci pohoda. Foto: PIN-OPP

"V našem zavodu Manipura pripravljamo projekte za mlade, ki se na vsaka dva meseca zamenjajo. Praviloma so tu mladi iz vsaj štirih držav. Sodelovanje z GOGO je velika in dragocena izkušnja za te mlade, ki uživajo v slovenskih hribih, pa še pomagajo drugim," ponosno pove Barbara Otoničar, predstavnica Zavoda Manipura, njihovi mladi so nam pomagali do cilja.

"Sem težko slabovidna. Zelo rada pa hodim v gore. Lani sem si zadala za izziv in julija prišla na Triglav. Od tega trenutka sem gore vzljubila, so del mojega življenja," je bila navdušena udeleženka pohoda Anja Uršič. "Imel sem se super, že drugič sem bil na tem pohodu. Pokljuka je lepa, gore so doma na Gorenjskem. Upam, da bo še več takih pohodov in da se zberemo še v večjem številu," pa je dodal Jernej Slivnik, parasmučar in ambasador akcije.

Na voljo so imeli 2 poti

Planinci so imeli na inkluzijskem pohodu 2 poti, ki so jih vsak na svoj način premagali, na koncu pa so se zbrali ob koči, kjer je program povezoval Žiga X. Gombač. Partnerji akcije so Planinska zveza Slovenije, Sonček − Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije so.p. ter Zveza paraplegikov Slovenije in Društvo distrofikov Slovenije. Odbor za planinstvo invalidov/OPP Planinske zveze Slovenije v drugih akcijah sodeluje še s Slovensko Karitas, Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov in Zvezo tabornikov Slovenije ter drugimi manjšimi humanitarnimi organizacijami in posamezniki, tudi v novi sezoni pa projekt podpira Nicehash, slovenski posrednik pri rudarjenju kriptovalut, upravlja ga slovensko podjetje H-BIT.

Žiga X. Gombač in Jernej Slivnik. Foto: PIN-OPP
Žiga X. Gombač in Jernej Slivnik. Foto: PIN-OPP

"Z nami je bil naš ambasador Žiga X. Gombač, ki je napisal Zaklad pokljuških škratov in tudi zato nas je spremljal na soboto po Pokljuki. Sprehodili smo se po cesti na Pokljuko, mimo vojašnice do hotela Center. Razdeljeni v "obvladljive" skupine smo se pod vodstvom vodiča sprehodili po biatlonskem prizorišču in veliko zvedeli o tem športu, tekmah, živalih in rastlinju ter zgodovini Rudnega polja. Pohajkovanje smo nadaljevali do parkirišča za planino Uskovnico. Na teh poteh smo se dodobra premešali in spoznali. Redni udeleženci GOGO pohodov so zvedavo kramljali z novimi mednarodnimi prostovoljci iz zavoda Manipura. Ivo je s svojim osebnim asistentom vso to dogajanje spretno jemal v objektiv ter dopolnil oznako leteči reporter. Ob vrnitvi k hotelu smo se zbrali skupaj s pohodniki s pohoda od iz akcij Slepi in slabovidni po Slovenski transverzali in AMA – nevrorazlični. Pojedli smo okusno kosilo na žlico ter prisluhnili pozdravnim govorom predstavnikov akcij, parašportnika Jerneja Slivnika, župnika Mateja Pavliča, predsednika Planinskega društva Jakoba Zupana. Program je povezoval Žiga X. Gombač, za kar se mu zahvaljujemo. Sledila je pot v dolino. To veselje smo ponesli s sabo v tja dolino, kjer smo tako lep dan nadaljevali npr. z sprehodom ob blejskem jezeru in občudovanju kopalcev v njem. Vsi, ampak res vsi, pa smo si rekli, da se še srečamo na GOGO pohodih in vabimo vse medse," je dogajanje na Pokljuki sklenil Stojan Rozman.

Skupinska fotografija. Foto: PIN-OPP
Skupinska fotografija. Foto: PIN-OPP