Na fotografiji je kretnja v znakovnem jeziku. Razprta leva dlan, desni kazalec se dotika levega palca. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je kretnja v znakovnem jeziku. Razprta leva dlan, desni kazalec se dotika levega palca. Foto: BoBo, arhiv MMC RTV SLO

Katera kretnja oziroma »beseda«, ki ima kretnjo v znakovnem jeziku, je najbolj zaznamovala leto 2019? Katera kretnja je najbolj prepoznavna ali popolnoma nova ali najbolj pogosto uporabljena v letu 2019? Svoj predlog pošljite na info@zveza-gns.si.
ZDGNS Inštitut za slovenski znakovni jezik vabi javnost in vse zainteresirane k zbiranju predlogov za kretnjo, ki je najbolj zaznamovala leto 2019. Za lažje razumevanje predloga lahko pošljete video zapis kretnje. Če želite, lahko svoj predlog tudi pisno obrazložitev, čeprav to ni nujno. Predloge bodo na ZDGNS zbirali do 1. decembra 2019. Izmed vseh predlogov bo izbranih 5 najboljših, nato bo potekalo glasovanje. Zmagala bo tista kretnja, ki bo prejela največje število glasov.
Kriteriji izbire
Kretnjo leta 2019 izbiramo med kretnjami, ki so posebej pomembne za iztekajoče se leto in ilustrirajo dogajanje in spremembe v družbi. Kretnja je lahko nova, vendar mora biti njena vloga v jeziku dovolj pomembna in uporabna. Najbolj primerne kandidatke za kretnjo leta so torej novotvorjene ali pred kratkim prevzete kretnje, kretnje, ki so prešle v tem letu v širšo rabo, in kretnje, ki simbolizirajo pomembno spremembo v družbi, tehnologiji in mišljenju, do katere je prišlo v tem letu.
Predlog kretnje lahko pošljete v pisni ali video obliki na elektronski naslov info@zveza-gns.si do 1. decembra 2019.
Leto 2019 – pomemben mejnik v razvoju in priznavanju slovenskega knjižnega jezika
Letos ZDGNS obeležuje 5. obletnico Dneva SZJ, 40 let razvoja SZJ na ZDGNS, poleg tega pa tudi delo Inštituta za SZJ in postopka umestitve SZJ v Ustavo RS, letos pa bo prvikrat potekala akcija Kretnja leta, s katero želijo promovirati slvoenski znakovni jezik v Sloveniji.V okviru akcije ZDGNS sodeluje z ZRC SAZU (Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša) in MMC RTVSLO, informativnim spletnim portalom nacionalne radiotelevizije, ki letos že četrtič zapored vodita akcijo »Beseda leta«.
V. R.