Lions Kluba Idrija in Medobčinskodruštvoslepih in slabovidnih Nova Goricabosta septembra organizirala že tradicionalno dobrodelno kolesarsko akcijo "Kolesarim, da pomagam". Pot se bo začela v Idriji, nadaljevala skozi Vipavo, Ajdovščino, Novo Gorico, Tolmin in sklenila v Idriji, kolesarji pa bodo s svojo udeležbo pomagali slepim in slabovidnim. Kolesarsko akcijo so prvič organizirali leta 2016, lani pa je zaradi slabega vremena odpadla. Letošnja akcija Kolesarim, da pomagam bo tako šele druga akcija, ki bo potekala po severni Primorski.

Dobrodelno akcijo Kolesarim, da pomagam so prvič organizirali pred dvema letoma. Ultrakolesarska pot je takrat obsegala kar 1250 kilometrov, vodila je prek Postojne, Kopra, Sežane, Tolmina, Vršiča, Kranjske Gore, Kamnika in Dravograda, mimo Maribora, Gornje Radgone, Razkrižja, Ptuja, Krškega, Novega mesta, Črnomlja, Kočevja in Nove vasi pri Cerknici, končala pa se je v Idriji. S kolesi sta se na 1250 kilometrov dolgo krožno pot po Sloveniji odpravila tudi oče in hči, Saša in Sine Pečelin, oba člana Lions Kluba Idrija. Njuno poslanstvo je bilo, poleg zbiranja prostovoljnih prispevkov za razvoj in podporo programom rehabilitacije po slepoti Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica in Centra slepih šortnikov "Vidim cilj"", v prvi vrsti ozaveščanje, da so med nami ljudje, ki potrebujejo pomoč.

Na dan sta prevozila okoli 400 kilometrov

Sine in Saša sta bila na kolesu tri dni, vendar nista kolesarila nepretrgano, temveč štafetno. Na dan sta prevozila okoli 400 kilometrov, saj sta si zadala, da cilj dosežeta v največ dvainsedemdesetih urah, kar jima je tudi uspelo. Sine Pečelin je desetletja organiziral različne kolesarskepodvige, med drugim je bil štirikrat vodja ekip na najtežji kolesarski dirki čez Ameriko RAAM. Tudi Saša je tako kot oče zagrizena ljubiteljica aktivnega športnega življenja, sicer pa mama dveh najstnikov. Dobrodelno kolesarjenje je potekalo po prometnih cestah, zato so morali kolesarji upoštevati cestnoprometne predpise in navodila organizatorjev ter se po njih ravnati. V tandemih so kolesarile tudi slepe in slabovidne osebe, sodelovalo pa je tudi nekaj znanih imen.

Letošnja akcija bo potekala 8. in 9. seprembra

»Skupaj na kolo za dober namen!«, ki je tudi geslo letošnje akcije, se bodo kolesarji podali 8. in 9. septembra, pot se bo začela v Idriji in udeležence vodila skozi Vipavo, Ajdovščino, Novo Gorico, Tolmin ter se sklenila v Idriji. Prostovoljne prispevke bodo zbirali za razvoj in podporo programu Pomoč slepim in slabovidnim pri premagovanju gibalnih in komunikacijskih ovir na Severnem Primorskem, ki ga izvaja Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Pomagate lahko z nakazilom na račun Lions Kluba Idrija SI56 1915 7501 2408 532, koda namena: CHAR, namen: Kolesarim, dapomagam. Prispevate lahko tudi z SMS donacijo, tako da sporočilo s ključno besedo SLEPI (ali SLEPI5) pošljete na številko1919in prispevali boste1(ali5)EURza izvajanje programov rehabilitacije slepih in slabovidnih oseb v lokalnem in širšem okolju ter za delovanje društva. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitevTelekoma Slovenijein uporabniki mobilnih storitev A1 Slovenija, T-2 in Telemach.

V.P.