Skupinska fotografija udeležencev enega od prejšnjih smučarskih kampov na Rogli. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije
Skupinska fotografija udeležencev enega od prejšnjih smučarskih kampov na Rogli. Foto: Zveza paraplegikov Slovenije

Smučanje je priljubljen šport tudi pri invalidih. Ti se bodo lahko prihodnji teden, od 22. do 24. januarja, udeležili 11. NLB smučarskega kampa za paraplegike, ki ga prireja Zveza paraplegikov Slovenije.

Kamp ima dolgo tradicijo, saj je prvi takšen kamp zveza pripravila že leta 2009. »Zveza paraplegikov Slovenije že enajstič pripravlja smučarski kamp za paraplegike, ki so po poškodbi hrbtenjače pristali na invalidskem vozičku. Zelo veliko naših članov je pred poškodbo aktivno smučalo, zato želimo, da se njihova aktivnost – tokrat v sedečem položaju – nadaljuje in da se zaradi poškodbe ne poslovijo od belih strmin. Kot vsako leto nam bodo na pomoč priskočile prostovoljke z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani, saj je začetek za nove poškodovance težek in jim je treba veliko pomagati,« je dogajanje predstavil Gregor Gračner, vodja smučarskega kampa pri Zvezi paraplegikov Slovenije.

Pri izvedbi kampa že 11. sezono sodeluje tudi oddelek za delovno terapijo Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani. Smučarjem na Rogli se bodo tudi letos pridružili prostovoljci, študenti visokošolskega strokovnega programa delovna terapija z mentorico Alenko Plemelj, predavateljico za oddelku za delovno terapijo.

Prvi smučarski kamp za smučarje invalide je bil leta 2009

Začetki takšnega športnega dogajanja segajo v leto 2009, ko je zveza ob pomoči nekdanjega paraolimpijca Gala Jakiča izvedla prvi takšen kamp v Kranjski Gori. »Na zvezi smo želeli privabiti čim več članov v ta zimski šport. Ocenjujemo, da nam je več kot uspelo. Danes se aktivno ali malo manj aktivno s to disciplino ukvarja več kot 30 oseb, kar je za naš slovenski prostor zelo dober dosežek,« je začetke opisal Gregor Gračner.

Kamp bo potekal od 22. do 24. januarja. Prva dva dneva bodo smučarji trenirali, zadnji dan pa tudi tekmovali. x