Bližnja fotografija uhlja. Foto: EPA, arhiv MMC RTV SLO
Bližnja fotografija uhlja. Foto: EPA, arhiv MMC RTV SLO

Objavljamo sporočilo za javnost Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, v katerem opozarjajo na zavajajoča oglasna sporočila, ki ljudem obljubljajo povrnitev oziroma izboljšanje sluha. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS) je reprezentativna invalidska organizacija za osebe z okvaro sluha in sicer za gluhe, naglušne, osebe z gluhoslepoto in polževim vsadkom.

V sporočilu za javnost ZDGNS opozarja, da so ljudje po različnih krajih Slovenije v poštne nabiralnike prejeli zavajajoča oglasna sporočila, ki oglašujejo »inteligentni ojačevalec sluha« in ga primerjajo s slušnimi aparati.
»V omenjenem oglasu gre za zavajanje, ki je podprto z lažnimi strokovnimi raziskavami in izjavami posameznikov, saj nerealno in neresnično navajajo, da lahko »inteligentni ojačevalec sluha« 100% povrne slušne sposobnosti, učinkovito prepreči izgubo sluha in tudi resne, dolgotrajne težave s sluhom. Vsebina oglasa ne temelji na strokovnih utemeljitvah dognanjih medicinske stroke,« pravijo na ZDGNS.
Na ZDGNS so prepričani, da v primeru spornega oglasa ne gre zgolj za zavajanje, temveč tudi za neposredno škodljivost, saj lahko oseba, ki slabše sliši in nujno potrebuje zdravniško pomoč ali celo operacijo, zaradi lažnih obljub strokovno zdravljene opusti. Pri okvari sluha gre za stanje, ki ga mora zdravnik najprej diagnosticirati, šele potem se odloči za način zdravljenja in rehabilitacije. Prav tako je uporaba individualnih neprilagojenih pripomočkov za krepitev zvoka iz okolice lahko škodljiva in dodatno okvari ostanke sluha, opozarjajo na ZDGNS.
Tržni inšpektorat Republike Slovenije že dlje časa opaža in je seznanjen s porastom različnih oglasov za prodajo pripomočkov, zdravil in prehranskih dopolnil. Oglasi se pojavljajo tudi na svetovnem spletu ter v dnevnem časopisju in revijah, ki potrošnikom nudijo čudežne rešitve za njihove težave, pri katerih se v večini primerov izkaže, da je prodajalec podjetje iz tretjih držav, ki potrošnikom ne priznavajo enakega varstva pravic, kot mu jih zagotavlja slovenska zakonodaja.
»Želeli bi predvsem opozoriti, da ne nasedajte oglasom za reševanje vaših težav s sluhom s cenenimi slušnimi aparati ali različnimi pripravki. V Sloveniji je za vsako zavarovano osebo zagotovljena pridobitev standardnega slušnega aparata brezplačno. Kakršna koli uporaba pripomočkov in ojačevalcev zvoka, ki ni medicinsko indicirana, je lahko zdravju škodljiva, na kar opozarja tudi medicinska stroka v Sloveniji,« je v sporočilu še zapisal Mladen Veršič, predsednik ZDGNS.
V. R.