Na sivi podlagi je na sredi plastična epruveta za vzorec brisa, poleg so bela maska, zelene zaščitne rokavice in vatirane palčke. Foto: BoBo
Na sivi podlagi je na sredi plastična epruveta za vzorec brisa, poleg so bela maska, zelene zaščitne rokavice in vatirane palčke. Foto: BoBo

V Črni na Koroškem je žarišče okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer so pred tednom dni potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni osebi. Kot je direktorica centra Dalja Pečovnik objavila na spletni strani, je bilo v centru v soboto pozitivnih 32 uporabnikov, ki nimajo posebnih zdravstvenih težav, in 15 zaposlenih.
Ta konec tedna bodo vzpostavili rdečo cono na enem izmed ponujenih krajev v lokalnih skupnostih. Zaradi lažjega vzpostavljanja rdeče cone so začasno 17 uporabnikov namestili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, ki se bodo v CUDV vrnili takoj, ko bodo pripravili ustrezne prostore, je še navedla direktorica.

V Dnevniku TV Slovenija pa je zdravnica Zdenka Koželj Rekanović, članica regijske skupine za preprečevanje in obvladovanje okužb, podala nove podatke o okužbah, in sicer, da so do nedelje zvečer potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 44 oskrbovancih v CUDV in 18 zaposlenih. Poudarila je, da je v centru zaposlenih tudi veliko ljudi, ki niso del zdravstvenega kadra, temveč so vzgojitelji, varuhi in se ne znajo z okužbo spopasti tako kot tisti z zdravstveno izobrazbo. Prav tako oskrbovanci, ki so jih ves čas učili, da se prijazno in z dotiki odzivajo na druge ljudi, težko razumejo, da se je življenje popolnoma spremenilo in da osebni stiki niso več varni.

Šele v četrti bolnišnici so imeli prosti postelji

"Na Koroškem je število okužb v enem dnevu zdaj višje, kot je bilo v spomladanskem času število odkritih okužb v enem tednu," je poudarila zdravnica in dodala, da je že pred pandemijo na Koroškem primanjkovalo zdravnikov, zdaj je stanje še veliko slabše. Primanjkuje tudi drugega zdravstvenega kadra.

"Ljudje še vedno ne razumejo. Mogoče bi razumeli, če bi bili z mano v soboto zvečer, ko sem za dva oskrbovanca urejala premestitev v bolnišnico in so šele v četrti bolnišnici, oddaljeni več kot 100 kilometrov, imeli dve prosti postelji. Za prevoz smo potrebovali dve reševalni vozili, ki se nato pet ur nista vrnili na izhodišče, in to je bila velika težava," je slikovito opisala trenutno stanje v slovenskem zdravstvu.

V Sloveniji so do zdaj opravili 217.448 testov na novi koronavirus in potrdili 5350 okužb, umrlo pa je 147 bolnikov s covidom 19. x