Črno-bela fotografija Ivana Cankarja. Foto: SOJ RTV SLO/ wikimedia
Črno-bela fotografija Ivana Cankarja. Foto: SOJ RTV SLO/ wikimedia

Na predvečer 100. obletnice smrti Ivana Cankarja, mojstra slovenske besede in osebnosti, ki s svojo dediščino neločljivo povezuje slovenski narod, bo na Vrhniki, kjer se je 10. maja 1876 Ivan Cankar rodil kot osmi izmed dvanajstih otrok, potekala osrednja državna proslava ob Cankarjevem letu. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Državno proslavo lahko v neposrednem prenosu spremljate v ponedeljek, 10. decembra ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija ter sočasno s tolmačem v slovenski znakovni jezik na 3. programu TV Slovenija.

Avtorja umetniškega dela proslave Marko Naberšnik in Dušan Moravec sta želela, da bi na proslavi spregovorile besede Ivana Cankarja, ki smo ga skozi njemu posvečeno leto še podrobneje spoznavali na različne načine in skozi mnogo oblik. Njegove besede pa bo zaokrožila Slovenska suita Alda Kumarja, v kateri je skladatelj teme, ki odslikujejo široko krajino narodnega čutenja, uglasbil za simfonični orkester. Na proslavi jo bo izvedel Orkester Simfonika Vrhnika pod vodstvom dirigenta Marka Fabianija.

Cankarjeva beseda – rdeča nit umetniškega programa
Izhodiščna misel umetniškega programa proslave izhaja iz pripovedke Kurent, ki jo je Cankar napisal leta 1909. »O domovina, ko te je Bog ustvaril, te je blagoslovil z obema rokama in je rekel: Tod bodo živeli veseli ljudje! Skopo je meril lepoto, ko jo je trosil po zemlji od vzhoda do zahoda; šel je mimo silnih pokrajin, pa se ni ozrl nanje — puste leže tam, strmé proti nebu s slepimi očmi in prosijo milosti. Nazadnje mu je ostalo polno perišče lepote; razsul jo je na vse štiri strani, od štajerskih goric do strme tržaške obale ter od Triglava do Gorjancev in je rekel: Veseli ljudje bodo živeli tod; pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje! Vesela domovina, pozdravljena iz veselega srca!«
Prisluhnili bomo besedi in misli Ivana Cankarja, ga spoznali kot ustvarjalca, tenkočutnega slehernika, ki v pismih razkrije dobroto in zdrav cinizem, ki ga je premogel. Z dramskimi nastopi bodo Cankarjeva dela predstavili dramski igralci Polona Juh, Jurij Souček in Iztok Valič. To bo večer, ko bomo z besedo in glasbo počastili spomin na življenje velikega ustvarjalca, humanista in borca za slovensko besedo, to bo čutna himna – Himna Ivanu Cankarju.

Prireditev bo mogoče v ponedeljek, 10. decembra 2018, v neposrednem prenosu iz Cankarjevega doma na Vrhniki spremljati na 1. programu Televizije in 1. programu Radia Slovenija. Gluhi gledalci pa lahko državno proslavo s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno spremljajo na 3. programu TV Slovenija.
V. R.