Udeleženci Parafestivala na Outdoor Soča pri Sotočju v Tolminu. Foto: Zveza Sonček
Udeleženci Parafestivala na Outdoor Soča pri Sotočju v Tolminu. Foto: Zveza Sonček

»Aktivno preživljanje prostega časa v naravnem okolju ne sme biti privilegij, namenjen zgolj zdravim ljudem. V Sončku – Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije smo veseli, da je bil del Soča Outdoor festivala letos prvič tudi Parafestival oziroma športni dan za osebe z različnimi oviranostmi. Organizator je poskrbel, da je bilo tako prizorišče dostopno tudi za gibalno ovirane osebe, na pomoč pa so nam seveda priskočili tudi številno prostovoljci,« so v sporočilu za javnost napisali pri zvezi Sonček.

V čudovitem ambientu sotočja Soče in Tolminke v bližini Tolmina so se v nedeljo, 3. julija 2022, na zadnji festivalski dan, v parakolesarjenju, supanju, raftingu in še čem uživali preizkušale tudi osebe z različnimi oviranostmi. Dogodka se je udeležilo več kot sto oseb z različnimi oviranostmi. Raftanje pa smaragdni lepotici Soči, ki je uporabnike Zveze Sonček z rafti zapeljalo po brzicah čudovite reke do prizorišča festivala na Sotočju, pa je omogočilo podjetje Soški bazni tabor iz Gabrji. Seveda so poskrbeli tudi za varnost.

Spuščanje z invalidskim vozičkom v Sočo pri Sotočju v Tolminu. Foto: Zveza Sonček
Spuščanje z invalidskim vozičkom v Sočo pri Sotočju v Tolminu. Foto: Zveza Sonček

»Danes smo preizkušali aktivnosti, ki so nam večinoma nedostopne. Voda je sicer zelo mrzla, a okolje, spremljevalci, druženje v tem prekrasnem okolju, prijazne ljudje so tisto, zaradi česar je bil današnji dan čudovit,« je dejala udeleženka Andreja Golob, uporabnica Centra Sonček Ljubljana, ki se je po strmem pobočju do sotočja pogumno zapeljala v svojem električnem invalidskem vozičku.