Na fotografiji je stavba Evropskega parlamenta, pred njo na visokih drogovih plapolajo zastave držav članic. Foto: Christian Creuz, arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je stavba Evropskega parlamenta, pred njo na visokih drogovih plapolajo zastave držav članic. Foto: Christian Creuz, arhiv MMC RTV SLO

Volilna kampanja za volitve slovenskih poslancev v Evropski parlament se bo v programih RTV Slovenija začela 6. maja in bo trajala vse do volilnega molka 24. maja opolnoči. V oddajah Radia in Televizije Slovenija bomo volitve spremljali temeljito in verodostojno, prav tako na portalu MMC. Gluhi gledalci pa bodo ključna soočenja in volilne oddaje lahko spremljali s tolmačem v slovenski znakovni jezik.
Televizija Slovenija bo v predvolilnem času pripravila več soočenj. Radijsko težišče spremljanja evropskih volitev bo na Prvem programu Radia Slovenija. Multimedijski center bo v sklopu oddaj Grem volit! pripravil pogovor mladih s predstavniki kandidatnih list v okviru posebne spletne oddaje. Na dan volitev, v nedeljo, 26. maja, do 19. ure bo RTV Slovenija v svojih programih objavljala servisne informacije o načinu in poteku volitev ter spremljala podatke o volilni udeležbi.
Ključne predvolilne oddaje TV Slovenija tudi s tolmačem v SZJ
V televizijskih programih bodo volilne oddaje potekale na TV SLO 1. Oddaje bodo sočasno predvajanje na https://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc ali na TV SLO 3. V primeru, da bo sočasno predvajanje na MMC TV, bodo na TV SLO 3 oddaje s tolmačem predvajanje z zamikom.
V četrtek, 9. maja, ob 20. uri na TV SLO 1, bo soočenje parlamentarnih strank vodil Dejan Ladika. Soočenje boste lahko s tolmačem v slovenski znakovni jezik spremljali sočasno na https://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc, na TV SLO 3 pa bomo soočenje s tolmačem predvajali ob 22.15.
V četrtek, 16. maja, bo ob 20. uri, na TV SLO 1 in sočasno s tolmačem v SZJ na TV SLO 3, soočenje parlamentarnih strank z voditeljico Mojco Širok, sledilo bo soočenje neparlamentarnih strank z voditeljem Dejanom Ladiko.
V četrtek, 23. maja, bo ob 20. uri na TV SLO 1 in sočasno s tolmačem v SZJ na TV SLO 3, soočenje parlamentarnih strank, ki mu bo sledilo soočenje neparlamentarnih strank, obe soočenji bo vodila Mojca Širok.
Volilni dan, 26. maj 2019
Kampanjo bodo spremljali tudi v dnevnoinformativnih oddajah. Na volilni dan 26. maja bodo novinarji volilni utrip spremljali ves dan. Že pred Dnevnikom bodo pripravili posebno oddajo ob 18.30, zvečer pa bodo volitve spremljali pozno v noč, do razglasitve izidov. Novinarji bodo v tiskovnem središču, oglašali se bodo z vseh strankarskih štabov, dopisniki pa bodo spremljali izide v Bruslju in v vseh pomembnejših evropskih prestolnicah. Voditeljica Dnevnika bo Jasmina Jamnik, gostitelja pestrega volilnega večera s številnimi zanimivimi gosti pa bosta Mojca Širok in Dejan Ladika.
Na volilni dan, v nedeljo, 26. maja, bomo s tolmačem v SZJ predvajali posebno oddajo Evropske volitve, ki bo na sporedu ob 18.30 na TV SLO 1, TV Dnevnik ob 19. uri ter oddajo Kako smo volili, ki se bo predvidoma zaključila ob 23.30. Oddaje s tolmačem v slovenski znakovni jezik boste lahko sočasno spremljali na TV SLO 3.
V. R.