Javorca, cerkev, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Javorca, cerkev, posvečena padlim avstro-ogrskim branilcem tolminskega bojišča soške fronte Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Namen študijskega krožka je odkrivanje in ocenjevanje dostopnosti, zahtevnosti in privlačnosti alpskega sveta za ljudi z okvaro vida, starostnike in gibalno ovirane ljudi.

Izvajalec študijskega krožka je Posoški razvojni center, po zaključku pa se bo ta nadaljeval kot projekt Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica. Zavod Dostop bo nudil strokovno podporo pri dostopnosti prostora, storitev in informacij, Inštitut za dobre vsebine pa bo skrbel za dostopnost spletnih strani, medtem ko bosta Lions kluba Idrija in Soča-Kobarid bdela nad organizacijskimi in finančnimi zahtevnostmi projekta.

Alpe so s svojo bogato naravno in kulturno dediščino zelo kakovostno življenjsko okolje. Ta privlačnost je magnet za različne obiskovalce, ki tam iščejo pohodniška, kulturna, športna, kulinarična in druga doživetja. Zato bo čutnemu odkrivanju tega prostora namenjeno prav posebno poslanstvo.

Udeleženci študijskega krožka bodo prve testne čutne potepe po alpskem svetu izvedli v septembru in oktobru. Raziskovali bodo Alpski botanični vrt Juliana v Trenti, se sprehodili po delu Soške poti, odkrivali znamenitosti Bohinja in doline Tolminke, obiskali bodo tudi cerkvico Sv. duha na Javorci. Tipni tloris cerkvice na Javorci je za magistrsko nalogo izdelala Kristina Naglost, njen izdelek pa bo ob obisku tudi predan v hrambo cerkvici.

Vsi tovrstni potepi bodo zabeleženi in širši javnosti predstavljeni v obliki predlogov za enodnevne izlete – tako za osebe z okvaro vida, starejše kot ostale obiskovalce našega alpskega sveta.