Gregor Gračner, vodja projekta Postani športnik, učenki Brini izroča nagrado in priznanje. Foto: arhiv ZŠIS-PK
Gregor Gračner, vodja projekta Postani športnik, učenki Brini izroča nagrado in priznanje. Foto: arhiv ZŠIS-PK

Zveza za šport invalidov Slovenije-Paralimpijski komite (ZŠIS-PK) in Lidl Slovenija, partnerja programa Postani športnik, sta za izbrane slovenske osnovne šole pripravila literarno-likovni natečaj. Na natečaju so zbirali dela učencev in učenk na temo odnosa in sprejemanja mladih invalidov v šolskem okolju. Zmagala je Osnovna šola Preserje. Kot glavno nagrado so partnerji projekta za šolo pripravili paraolimpijski šolski dan, na katerem so učenci in učenke preizkusili priljubljene parašporte ter prisluhnili motivacijski življenjski zgodbi uspešne športnice v odbojki sede ter ambasadorke programa Postani športnik Senti Jeler.

Na literarno-likovnem natečaju sta ZŠIS-PK in Lidl Slovenija zbirala dela učencev in učenk o njihovem videnju ter odnosu do invalidnosti in svojih invalidnih sovrstnikov. Na natečaju je sodelovalo šest šol, najboljše delo pa so pripravili na Osnovni šoli Preserje. Predstavili so, kako svoje invalidne sošolce in sošolke enakovredno vključujejo v šolske ter obšolske dejavnosti. Na zmagovalni šoli so v okviru nagrade pripravili poseben paraolimpijski šolski dan. Na dogodku, ki so se ga učenci z zanimanjem udeležili, so lahko preizkusili pet parašportov in aktivnosti, primernih za invalidne otroke - odbojko sede, boccio, global, košarko na vozičkih in poligon za slepe. Dogodku se je pridružila tudi odbojkašica Senta Jeler, ki je z otroci delila svojo zgodbo o tem, kako je poškodba ni ustavila pri ukvarjanju s športom, temveč je z motivacijo ter močno voljo premagala vse ovire, osebnostno zrastla, postala bolj samozavestna in uspešna.

Postani športnik za vključevanje mladih invalidov v šport
Literarno-likovno natečaj je nastal v okviru programa Postani športnik, ki spodbuja k vključevanju mladih invalidov v športne aktivnosti. Cilj programa je doseči večjo prepoznavnost različni disciplin parašporta med mladimi. V okviru programa se odvijajo različne aktivnosti, od strokovnih posvetov in sodelovanje s športnimi organizacijami do različnih aktivnosti, ki predvsem motivirajo mlade za vključevanje v športne aktivnosti.
V. R.