Plakat akcije Stopiva skupaj, osvojimo vrh. Arhiv ZDSSS.
Plakat akcije Stopiva skupaj, osvojimo vrh. Arhiv ZDSSS.

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), Odbor planinarstva za invalide/OPP – Planinska zveza Slovenije in Zveza Lions klubov Slovenije organizirajo akcijo Stopiva skupaj, osvojimo vrh. Osrednji namen akcije, ki jo vodi delovna skupina Za slepe in slabovidne ni ovir, je ozavestiti spodbuditi slepe in slabovidne, da postanejo bolj odprti do narave in gibanja ter da porušijo omejitve, ki si jih postavljajo sami. Hkrati pa k aktivnemu preživljanju prostega časa vabi čim več Slovencev in Slovenk. Prva dva vzpona bosta potekala v soboto, 22. junija 2019, ko se bodo pohodniki odpravili na Boč in Zelenico, dan pozneje, v nedeljo, 23. junija 2019, pa na Gospodično in Čaven.

Akcija, ki poteka pod sloganom Razgibajmo telo in duha, k spoznavanju lepot slovenskih planin želi spodbuditi čim več videčih pohodnikov in ljubiteljev narave, slepim in slabovidnim pa planinarjenje predstaviti kot možnost za zdravo in aktivno preživljanje prostega časa. »Slepe in slabovidne ter čim več ljubiteljev planinarjenja in pohodništva želimo spodbuditi, da se podajo v hribe, kajti le s pogumom in z odločnostjo lahko zagotavljamo dostopnost do informacij, medsebojno razumevanje in sprejemanje drugačnosti. Na ta način se slepi in slabovidni tudi dokazujemo in uveljavljamo kot enakopraven del družbe,« je dejal Igor Miljavec, vodja delovne skupine pri ZDSSS.

Organizatorji želijo na dvodnevnem druženju slepih in slabovidnih s pohodniki brez okvar vida ustvariti priložnost za gradnjo mostov v smeri večje socialne vključenosti invalidov, razumevanja njihovih potreb in soustvarjanja odprte družbe brez ovir. »Ker želimo sebi in drugim dokazati, da zmoremo. Ker želimo biti zgled vsem, ki imajo težave z vidom. Ker moramo tudi ali predvsem sami (po)skrbeti za ozaveščanje širše javnosti o slepoti in ker moramo odgovorne nenehno opozarjati na ureditev dostopnosti do prostora, storitev in informacij,« je še dodal Miljavec

Ovrzimo stereotipe, ki nas razdvajajo in so vir nerazumevanja
Udeleženci se bodo na akciji osvajanja slovenskih vrhov med seboj bolje spoznali in ugotovili, kaj jim nudi Planinska zveza Slovenije. Na svoj način bodo tako vzljubili naravne lepote okoli sebe. »Za vse to je potrebna sprememba miselnosti – tako pri ljudeh z okvaro vida kot vseh ostalih v družbi. V hribe pa se podajamo tudi zato, ker želimo doseči prilagoditve vseh oblik dostopnosti v kočah in nasploh v gorah. Zato presezimo omejitve, ki si jih iz strahu, ne vedenja, neznanja ali kako drugače postavljamo sami,« je sklenil Miljavec.
V. R.