Logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija
Logotip oddaje Ugriznimo znanost. Foto: arhiv TV Slovenija

Izobraževalni četrtkovi popoldnevi na TV SLO 1 in s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV: ob 17.25 poljudnoznanstvena oddaja Ugriznimo znanost in ob 17.55 petminutna oddaja Na kratko, ki razlaga pojme z družboslovnega in humanističnega področja. Sočasno s predvajanjem na 1. programu TV Slovenija tudi s tolmačem v SZJ na povezavi http://4d.rtvslo.si/zivo/tvmmc.

Ugriznimo znanost
Tema: pasti carskega reza
Število carskih rezov po svetu narašča. Na nekaterih zasebnih klinikah po svetu opravijo tudi 80 % carskih rezov. Nekateri svarijo, da imajo otroci, rojeni s carskim rezom, za tretjino večjo verjetnost za razvoj avtizma, več možnosti za razvoj alergij, da carski rez vpliva na otrokov imunski sistem in celo na evolucijo človeka. Koliko resnice je v tem?
Carski rez pa predvsem rešuje življenja! Kako zahtevna operacija je carski rez in kakšna so tveganja za otroka in kakšna za mamo?
Na kratko
Tema: odprto znanje
Ideja o odprtem znanju izhaja iz računalniškega sveta, saj so bili programerji prvi, ki so začeli prosto deliti znanje. Poleg prosto dostopne programske opreme so gradniki odprtega znanja tudi odprti podatki, splošne informacije in znanstvene vsebine, ki so proste za uporabo in proste pravnih, družbenih in tudi tehnoloških omejitev. Več o odprtem znanju in avtorskih licencah, ki odprto znanje omogočajo, pa v tokratni oddaji Na kratko.
Oddaje s tolmačem so po premiernem predvajanju dostopne v našem arhivu na spletni strani www.dostopno.si v rubriki Oddaje z znakovnim jezikom.
V. R.

Fotografija iz špice oddaje Na kratko. Foto: arhiv TV Slovenija
Fotografija iz špice oddaje Na kratko. Foto: arhiv TV Slovenija